Recept na veganské banánové muffiny s čokoládou

Vegani to prý nemají jednoduché, protože musí odolávat spoustě dobrot, které si nemohou dopřát, protože ingredience zahrnují živočišné produkty… Opravdu? My si myslíme, že je to právě naopak. Veganství otevírá brány do světa nepoznaných chutí a rozhodně vás o nic nepřipraví. Důkazem je tento recept na banánové muffiny s kousky čokolády.

Recept na veganské muffiny je dobrou volbou pro každého, kdo s pečením veganských dezertů teprve začíná. Příprava je velmi snadná a v podstatě se nemůže nic pokazit. A proč zrovna banánové muffiny? Protože banán vegani používají jako jednu z možných náhražek vejce. K přípravě 8 kousků, které jsou tak dobré, že je slupnete jako nic, budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 ks zralých banánů
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 100g hořké čokolády
  • 1 hrnek cukru
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 1/3 hrnku kokosového oleje (bez obav použijte slunečnicový, případně rozpuštěný margarín)
  • 1/4 hrnku vody

Pracovní postup:

Příprava muffinů je tak snadná, jak jen může být. Nejprve smíchejte dohromady všechny sypké ingredience vyjma cukru. Do další misky dejte cukr, olej, vodu, rozmačkané banány, vanilkový extrakt a na hrubo posekanou hořkou čokoládu. Poté směs přidejte do těstíčka, důkladně promíchejte a hmotou naplňte formičky. V troubě pečte na teplotu 200 °C pod dobu cca půl hodiny. A pak už jen vychutnávejte s pocitem, že konzumujete dezert, k jehož přípravě nebylo zapotřebí „nic ze zvířátek“.

Tip na závěr: Dobrou volbou jsou silikonové formičky. Nemusí se vymazávat, doba pečení je kratší a údržba oproti jiným materiálům méně náročná. Stejně vlastnosti mají také silikonové formy na pečení a další pomocníci z tohoto zdravotně nezávadného materiálu.