Středa, 30 října, 2024

Jak rychle zamražovat?

Existuje nepsané pravidlo, že čím rychleji je potravina zamražena, tím déle ji budete moct v mrazáku uchovávat. Při procesu mrazení vznikají v potravinách drobné krystalky, které narušují strukturu.

Optimální teplotu, kterou nastavíte na mrazničce je –18 °C. Mraznička by měla mít ve štítku označení alespoň tří hvězdiček. Pro vysvětlení:

* – jedna hvězdička označuje mrazení až do  –6 °C a úschovu potravin do max. jednoho týdne

** – dvě hvězdičky znamenají teplotu –12 °C a úschovu potravin do max. jednoho měsíce

*** –  tři hvězdičky pak –18 °C a úschovu po dobu 3 měsíců

*** – konečně čtyři hvězdičky zaručují teplotu –24 °C a uskladnění až na 1 rok

Zamražování je pořád lepší způsob uchovávání nežli zavařování, co se obsahu živin týče. I když dochází k určitým ztrátám, vitamín C o 40% za půl roku, B1 o 20% a B6 o 8%.

 

Jak si připravit jarní nádivku s kopřivami?

I když jsou již Velikonoce za námi, nikdy není pozdě na to připravit si jarní nádivku s bylinkami. Ta je nejen dokonalá ke šťouchaným bramborům s pažitkou, ale také jako přídavek k pečenému maso. Připravte si jarní nádivku s nasbíranými bylinkami. Přidat do nádivky můžete nejen kopřivy, ale také medvědí česnek, lístky mladých pampelišek či pažitky. Podobně jako to dělaly naše babičky. 

Pečené brambory s podmáslím

Nakrájíme si slaninu na kostičky a jemně orestujeme na pánvi a necháme vystydnout. Nastrouháme si brambory, syrové brambory jemně stlačíme. Poté brambory smícháme, přidáme vejce, sůl, kmín a nakrájenou cibuli a vše opět promícháme. Přidáme podmáslí až vznikne tenké těsto.

Do pekáčku si nalijeme řepkový a slunečnicový olej a nalijeme těsto spolu s připravenou slaninou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C po dobu cca 40 minut. Na okrajích se vytvoří velmi chutná kůrka a vše dozlatova.

Ingredience:

  • 1 kg syrových oloupaných brambor
  • 1 / 2 kg vařených nastrouhaných brambor
  • 2 cibule
  • 50 g Slaniny
  • 1 vejce
  • 1 / 2 litry Podmáslí
  • 1 sůl
  • 1 kmín
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml řepkového oleje

Rizoto pro čtyři osoby

Připravit si originální rizoto, které osvěží vaše svátky, rozhodně stojí za to. Jedná se o kombinaci rýže s fantastickou dýní s názvem Hokaido. Tato příprava vám zabere zhruba patnáct minut a vaření dvacet.

Boloňské špagety

Na jemno si nakrájíme cibuli, mrkev a celer. Prolisujeme česnek a vše opečeme na olivovém oleji asi 5 minut. Na větším ohni přidáme maso a osmahneme dohněda. Případné hrudky rozmačkáme vidličkou. Přidáme vývar, víno, cukr, petrželku a rajské. Vše uvedeme do varu a poté snížíme teplotu. Vaříme hodinu a půl za občasného promíchávání. Přidáme sůl a pepř. Nato si uvaříme těstoviny. Nepromícháváme je, jen těstoviny přelijeme směsí a nazdobíme parmazánem a petrželkou.

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 najemno nakrájená velká cibule
  • 1 najemno nakrájená mrkev
  • 1 najemno nakrájený řapík celeru
  • 500g mletého hovězího masa
  • 500ml hovězího vývaru
  • 1 a půl hrnku červeného vína
  • 850 g drcených nebo krájených konzervovaných rajčat
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 hrnku nakrájené čerstvé petrželky
  • 500 g špaget
  • nastrouhaný parmazán na ozdobu
  • sůl a pepřJaké víno k těstovinám? Vyberte si na Alkohol.cz, kde vám také ochotně poradí s výběrem.

Slaný dort od babičky

Do hrníčku si nalijeme vlažnou vodu a rozmícháme lžíci mouky, cukr a kvasnice rozdrobené. Přikryjeme poklicí a necháme vzejít.  Do připravené mísy si dáme mouku, přidáme sůl, kmín, ocet, olej, vlažné mléko, vodu a předpřipravený kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme nakynout. Propracujeme znovu a vložíme do kulaté dortové formy, kterou si předem vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Necháme opět cca 20 minut vykynout. Povrch potřeme vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40 minut při  180° C. Upečený chléb vyndáme vyndáme z formy a necháme vychladnout. Doporučujeme ho upéct den předem. Připravíme si pomazánky pro náplň, může být česneková, šunková, křenová či topinková. Korpus si natřikrát vodorovně rozkrojíme. Na spodní část dáme šunkovou pomazánku. Na druhou část korpusu rozetřeme 2/3 sýrové pomazánky. Přiklopíme vrchní částí korpusu, který potřeme zbytkem sýrové pomazánky. Obalíme jej strouhaným sýrem a ozdobíme sýry, salámy a zeleninou.

  • Hladká mouka 600 g
  • Vlažná voda 300 ml
  • Mléko 60 ml
  • Sůl 2 lžička
  • Cukr 1 lžička
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Olej 1 lžíce
  • Ocet 1 lžíce
  • Kvasnice 30 g

3 letní nápoje, které vás osvěží a potěší vaše zdraví

Během léta a horkých dnů toužíme především po osvěžení a dostatečné hydrataci, která je též velmi důležitá pro naše celkové zdraví. Myslete během léta na dostatečný pitný režim a dopřávejte si čistou vodu či zdravé nápoje. Základem je mít doma dostatek citrónů a bylinek. Ty tvoří kombinaci, která nikdy nezklame.

Dokonalé mrkvové cupcakes s domácím krémem

Jste-li milovníci sladkého, jistě vás potěší dnešní recept na mrkvové cupcakes. Cupcakes jsou vlastně muffiny, které se dozdobí krémem. Mohou být také plněné čokoládou, krémem či marmeládou a ozdobeny sypáním, kokosem či nadrcenými oříšky. Připravte si vaše první mrkvové cupcakes, které oceníte k snídani i jako odpolední svačinku ke kávě.