Co uvařit pro návštěvu?

Pozvali jste si na víkendový oběd návštěvu a najednou nevíte, co uvařit? Nezáleží na tom, zda jste si pozvali rodinu, přátele nebo kolegy z práce. Každá hospodyňka a domácí kuchařka se chce svým kuchařským uměním vytáhnout a udělat dojem. Problémem většinou nebývá samotné uvaření jídla, jako spíš vymyšlení vhodného menu. My vám dnes jeden malý tip dáme na klasické české menu o třech chodech. Poctivou českou kuchyní nikdy neurazíte.

Polévka – bramborová s houbami

Jako polévku jsme zvolili tradiční českou bramboračku s houbami. Zeleninový základ z kořenové zeleniny orestujeme na másle a zaprášíme moukou. Pak ještě chvíli orestujte mouku a zalijte masovým nebo uzeným vývarem. Polévku dochuťte solí, pepřem, česnekem, kmínem, majoránkou (nejlépe čerstvou), bobkovým listem a trochou nového koření. Necháme 1 hodinu vařit a po půl hodině přidáme na kostičky nakrájené brambory a sterilované nebo sušené namočené houby. K bramboračce je ideální podávat čerstvé domácí pečivo. Velkým pomocníkem při výrobě domácího pečiva může být domácí pekárna.

Hlavní chod – babiččina koprová omáčka

Česká kuchyně je založena na omáčkách, které jsou opravdu různorodé. A jako vhodné pokračování menu pro návštěvy jsme vybrali koprovou omáčku. Konkrétně koprovou omáčku podle receptu našich babiček. Protože v dřívějších dobách bylo maso vzácností, koprová omáčka od babičky bude s vařeným vejcem vcelku. Jako přílohu můžete uvařit domácí houskový knedlík, ale k vejci se lépe hodí brambory vařené ve slupce. Knedlík by se hodil spíše ke koprovce s masem. Dejte si záležet především na vyvážené kyselosti omáčky. Na 1 lžíci octa vždy 2 lžíce cukru.

Dezert – tvarohové řezy

Tvarohové dezerty jsou také považovány za ideální český dezert. Samozřejmě nemáme na mysli Cheese Cake, ale klasické české tvarohové řezy. I ty mohou mít mnoho podob a záleží jen na vás, jaké zvolíte. Může se jednat i Míša řezy s těstem z perníku, vrstvou tvarohu a vrstvou čokolády. Tvarohové řezy mohou být mramorované, s tvarohem na vrchní části, uprostřed a korpus je možné vytvořit z mnoha variací těst. Výběr je jen na vás.