Čím své vnoučky potěší babička? Samozřejmě že švestkovým koláčem! Nevíte, jak na něj? Poradíme vám ten náš.
Tento recept je skutečným rodinným pokladem, práce vám zabere asi hodinku a půl a na jejím konci vás bude čekat nakynutý plech s ovocnou dobrotou.
Připravte si:
- Polohrubou mouku 500 gramů
- Vlažné plnotučné mléko 250 mililitrů
- Čerstvé droždí 21 gramů
- Cukr krupici 60 gramů
- Špetku soli
- Jednu lžíci slunečnicového oleje
- Jedno vejce
Na drobenku budete potřebovat:
- 230 gramů hrubé mouky
- 125 gramů másla
- 125 gramů cukru krupice
- Špetku soli
Švestková náplň:
- Jedno kilo vypeckovaných, přepůlených švestek
- Dvě lžíce cukru krupice
- Mletou skořici
Postup:
Rozdrobené droždí rozmíchejte ve vlažném mléku. Nechte patnáct minut spočívat při pokojové teplotě a mezitím prosejte do velké mísy polohrubou mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a olej a za postupného přilévání směsi z droždí zpracujte těsto do hladka.
Těsto je hotovo, jakmile se začne oddělovat od stěn mísy. Vytvořte z něj tedy kouli a tu v míse zakryjte fólií a nechte kynou při pokojové teplotě asi hodinu, hodinku a půl.
Nyní máte čas na drobenku, kdy promícháte prsty mouku, sůl a máslo. Poté drobenku uskladněte v lednici.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů a nyní již vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a rozprostřete jej na obdélník 30×40 centimetrů. Těsto takto přeneste na plech, který jste vyložili pečícím papírem.
Nahoru naneste švestky řeznou plochou nahoru, posypte dvěma lžícemi cukru, mletou skořicí a drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova asi třicet minut.