Patří mezi vaše oblíbené byliny a ingredience kopr? Kopr je rostlinou z čeledi miříkovitých a my jeho listy, nať i plody používáme nejčastěji při zavařování okurek. Z listů si však připravujeme také klasickou koprovou omáčku či polévku. Kopr však skvěle chutná i v dalších pokrmech.
Kopr a losos
Pravdou je, že osvědčenou kombinací chutí je losos a kopr. Kopr skvěle lososa doplňuje a jedná se o kombinaci chutí, která nikdy nezklame. Připravte si například marinovaného lososa:
- 1 kus lososa
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek pokrájeného kopru
- lžička korandru
- černý pepř celý
- 1/2 hrnku soli
Postup na přípravu marinovaného lososa je velmi snadný. Lososa si připravte do pekáčku, posypte solí, cukrem a koprem. Celá semínka černého pepře a koriandru si rozdrťte a nasypte navrch. Zakryjte lososa fólií a je potřeba jej dobře zatížit. Následně umístěte lososa do chladu a každých 12 hodin ji otočte. Takto marinujte lososa po dobu 2-3 dní. Nakonec jej pokrájejte na tenké plátky a podávejte s kvalitním kouskem opečeného pečiva.
Tzatziki
Letní osvěžení si můžete dopřát také ve formě tzatziky. Jedná se o typický řecký recept na osvěžující salát s okurkou a bílým jogurtem.
- 250 g jogurtu
- 200 g okurky
- citronová šťáva
- 2 stroužky česneku
- kopr
- sůl a pepř
Nejdříve si nastrouhejte okurku, kterou zbavíte přebytečné šťávy. Tu můžete využít do okurkové limonády či na pleťovou masku. Poté k okurkám přidejte jogurt, prolisovaný česnek, trochu soli a pepře, lžičku citronové šťávy a nasekaný kopr podle chuti. Promíchejte a dochucujte podle vlastních preferencí. Podávejte k opečeným bramborům a pečenému masu jako osvěžující salát.
Brambory s koprem
Skvělé jsou také zapečené brambory se smetanou a koprem. Tuto rychlovku oceníte zvláště přes léto. Nové brambory stačí omýt a nakrájet na plátky. Poté si připravte pečící formu vymaštěnou máslem a pokládejte vždy vrstvu brambor, sůl a kopr, brambory a tak stále dokola. Nakonec zalijte smetanou a pečte dozlatova.