Frikadelky s mrkví

Pro frikadelky necháme strouhanku namočenou ve smetaně 10 minut. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Omyjeme petrželku a nakrájíme. osmažíme nakrájenou cibulku na másle společně s petrželkou. Vše necháme vychladnout.

Mleté hovězí maso dáme do misky, přidáme cibuli, petržel a kapary plus vejce. Dokonale uhněteme. Masovou směs ochutíme kajenským pepřem. Pokud je to nutné přidáme do směsi více strouhanky, aby byla směs tvárná. Navlhčenou rukou vytvoříme z těsta 8 placiček.

Rozehřejeme olej na pánvi a smažíme. Každou stranu 7 až 10 minut. mezitím si nakrájíme mrkev na plátky, posypeme cukrem a smažíme za stálého míchání. Přilijte vývar a dochuťte  solí a pepřem. Smíchejte kukuřičný škrob společně se šlehačkou. Vaříme spolu se zeleninou.

Usmažené frikadely dáme na talíř, přidáme nakrájený estragon, podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory. Jako jinou variantu můžeme servírovat s malými sýrovými kostky.

 

Ingredience:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 6 lžic Šlehačky
  • 1 Cibule
  • 1 svazek Petržele
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • 500 g Mleté hovězí maso
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje a trochu másla
  • Kajenský pepř a sůl
  • 800 g Mrkve
  • 2 lžíce Oleje
  • 1 lžička Cukru
  • 1 / 4 l Zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř
  • 2 lžičky Kukuřičného škrobu
  • 100 g Šlehačky
  •  Estragon
  • Sýr