Vánoční husa

Předehřejme si troubu na 200 ° C. Připravíme si husu, umyjeme zevnitř i z vnějšku a usušíme. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na půlky, odstraníme jádra a nakrájíme na kostičky. Očistíme pórek, omyjeme a nakrájíme jej na kroužky.

Přidáme mleté maso se strouhankou, majoránku, oregano, kešu celé a směs koření, jablečné kostičky plus pórek a vše smícháme. Naplníme husu touto směsí a uzavřeme břišní část jehlicí. Křídla svážeme kuchyňským provázkem. Směsí slunečnicového oleje a koření potřeme celou husu. Do plechu nalijeme vodu a pečeme břichem nahoru asi 4 hodiny. Po hodině pečení podlijeme omáčkou. Cca. 30 minut před koncem vaření husu několikrát propíchněte těsně pod kůží.

Po skončení vaření dolijeme 3/4 l vody. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na poloviny a odstraníme jadřince. Nakrájíme na kostičky, zahřejme v hrnci společně se slunečnicovým olejem, přidáme zázvor a kešu a vše smažíme 3 minuty. Husu nakrájíme na plátky a můžeme podávat s omáčkou.

Ingredience:

  • 3 ks Jablka
  • 50 g Kešu
  • 500 g Sekaný
  • 1 husa (cca 3 kg)
  • 1 ks zázvor (asi 2 cm)
  • 1 kskuchyňského provázku
  • 1 Pórek
  •  Majoránka
  •  Oregano
  • 2 ks Špejle
  • 5 lžic strouhanky
  • 5 lžic Slunečnicového oleje
  • 250 g Měkkého tvarohu
  • 1 sklenice Vody
  • 4 lžic Koření na kachnu
  • 1 Skořice