Na jaře máte jedinečnou možnost sbírat mladé lístky bylinek a rostlin a užívat je ve vašich pokrmech. Z jarních plodin si můžete připravit zajímavé pokrmy, například zdravé pomazánky, které se stanou chutnou svačinkou. Nechte se inspirovat dnešním článkem a třemi recepty na jarní pomazánky.
Ředkvičková pomazánka
Na jaře patří mezi jedny z prvních plodin právě ředkvičky. Ať už je pěstujete na své zahrádce nebo je zakoupíte v supermarketu, můžete si z nich připravit chutný salát či pomazánku.
- 4 vejce
- 1 cibulka
- 300 g ředkviček
- 1 balení lučiny
- 4 lžíce jogurtu
- petrželka
Začněte uvařením vajec na tvrdo. Poté si omyjte ředkvičky, nastrouhejte je nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Uvařená vajíčka si oloupejte a nastrouhejte k ředkvičkám. Následně přidejte lučinu, jogurt a najemno nakrájenou cibulku a petrželku. Podle chuti dosolte a lehce opepřete. Vše promíchejte a podávejte s pečivem.
Pažitková pomazánka
Není nic jednoduššího než příprava pažitkové pomazánky. Skvěle se hodí k snídani, ale i jako zdravá svačinka.
- pažitka
- lučina či měkký tvaroh
- sůl a pepř
Příprava pažitkové pomazánky je nesmírně jednoduchá. Omyjte pažitku a nasekejte ji nadrobno. Přidejte měkký tvaroh či lučinu. Záleží na vás, jak moc máte rádi pažitku v pomazánka. Nakonec lehce osolte a opepřete.
Mrkvová pomazánka
První jarní mrkvičky chutnají dokonale, mají jemně nasládlou chuť. Připravit si z nich můžete salát, upéct je s olivovým olejem nebo z nich vykouzlit chutnou pomazánku.
- 3 mkrve
- 180 g žervé
- 1 cibulka
- 4 lžíce bílého jogurtu
Nejdříve si připravte mrkve. Oloupejte ji a nastrouhejte najemno. Pokud máte rádi celer, můžete ho přidat také. Poté přimýchejte žervé, najemno nakrájenou cibulku a bílý jogurt. Důkladně promíchejte a podle chuti trochu osolte. Tuto pomazánku si zamilují i děti, právě díky její nasládlosti.