Inspirace v podobě 3 jarních pomazánek

Na jaře máte jedinečnou možnost sbírat mladé lístky bylinek a rostlin a užívat je ve vašich pokrmech. Z jarních plodin si můžete připravit zajímavé pokrmy, například zdravé pomazánky, které se stanou chutnou svačinkou. Nechte se inspirovat dnešním článkem a třemi recepty na jarní pomazánky.

Ředkvičková pomazánka

Na jaře patří mezi jedny z prvních plodin právě ředkvičky. Ať už je pěstujete na své zahrádce nebo je zakoupíte v supermarketu, můžete si z nich připravit chutný salát či pomazánku.

  • 4 vejce
  • 1 cibulka
  • 300 g ředkviček
  • 1 balení lučiny
  • 4 lžíce jogurtu
  • petrželka

Začněte uvařením vajec na tvrdo. Poté si omyjte ředkvičky, nastrouhejte je nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Uvařená vajíčka si oloupejte a nastrouhejte k ředkvičkám. Následně přidejte lučinu, jogurt a najemno nakrájenou cibulku a petrželku. Podle chuti dosolte a lehce opepřete. Vše promíchejte a podávejte s pečivem.

Pažitková pomazánka

Není nic jednoduššího než příprava pažitkové pomazánky. Skvěle se hodí k snídani, ale i jako zdravá svačinka.

  • pažitka
  • lučina či měkký tvaroh
  • sůl a pepř

Příprava pažitkové pomazánky je nesmírně jednoduchá. Omyjte pažitku a nasekejte ji nadrobno. Přidejte měkký tvaroh či lučinu. Záleží na vás, jak moc máte rádi pažitku v pomazánka. Nakonec lehce osolte a opepřete.

Mrkvová pomazánka

První jarní mrkvičky chutnají dokonale, mají jemně nasládlou chuť. Připravit si z nich můžete salát, upéct je s olivovým olejem nebo z nich vykouzlit chutnou pomazánku.

  • 3 mkrve
  • 180 g žervé
  • 1 cibulka
  • 4 lžíce bílého jogurtu

Nejdříve si připravte mrkve. Oloupejte ji a nastrouhejte najemno. Pokud máte rádi celer, můžete ho přidat také. Poté přimýchejte žervé, najemno nakrájenou cibulku a bílý jogurt. Důkladně promíchejte a podle chuti trochu osolte. Tuto pomazánku si zamilují i děti, právě díky její nasládlosti.