Se svatbou nepřichází jen starosti týkající se samotného obřadu, květin a veškerých oficialit, ale také povinnosti týkající se tradic a především jídla. Na svatební hostině by neměly chybět svatební koláčky, malé koláčky plněné různými směsi od máku, povidel, tvarohu až po marmeládu. Důležité je vychytat poměr mezi těstem a náplní, které by mělo být tak nějak akorát.
Jak na to?
Základem koláčků je samozřejmě těsto, nejedná se o žádné složité přípravy. Zmíněné ingredience vyjdou asi na 150 kusů koláčků. Potřebovat budete:
- 1/2 kg hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 50 ml mléka
- špetka soli
- 2 vejce
- 350 g rozpuštěného másla
- kůra z jednoho citronu
Teď velmi záleží na tom, jakou náplň chcete do koláčků připravovat.
Maková náplň:
- 1/4 l mléka
- 200 g mletého máku
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 4 lžíce džemu
- 3 lžíce rumu
- loupané mandle
Nezapomeňte ani na drobenku:
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce másla
- trochu mleté skořice
Postup:
Tento druh těsta nemusíte nechávat vykynout, jsou to tzv. rychlosvatební koláčky, jejichž příprava vám půjde hezky od ruky.
Připravte si velkou mísu, do kterého odměříte požadované množství mouky. V hrnečku si rozdrobte droždí, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Dále přidejte ohřáté mléko a a tři lžíce mouky z mísy. Vznikne vám hladké těstíčko. To dejte do tepla na 15 minut.
Do mouky přidejte sůl, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Poté dodejte vzniklý kvásek a těsto zpracujte rukama. Zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu.
Mezitím zapracujte na náplních. U makové stačí všechny ingredience smíchat do vroucího másla a za stálého míchání povařit, nakonec vmíchat také trochu rumu. Podobně se tvoří i oříšková náplň. Nezapomeňte na drobenku a z másla, mouky, cukru a skořici si ji vytvořte.
Třetinu pevného těsta vyválejte na pomoučené ploše do tenka, stačí kolečka si 3 cm velká. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí cukrářského sáčku dodejte náplň. Dozdobit ji můžete loupanou mandlí a drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů po dobu několika minut dozlatova. Hotové vychladlé koláčky posypte cukrem.