Čeká vás svatba? Upečte si svatební koláčky, které nepotřebují kynout

Se svatbou nepřichází jen starosti týkající se samotného obřadu, květin a veškerých oficialit, ale také povinnosti týkající se tradic a především jídla. Na svatební hostině by neměly chybět svatební koláčky, malé koláčky plněné různými směsi od máku, povidel, tvarohu až po marmeládu. Důležité je vychytat poměr mezi těstem a náplní, které by mělo být tak nějak akorát.

Jak na to?

Základem koláčků je samozřejmě těsto, nejedná se o žádné složité přípravy. Zmíněné ingredience vyjdou asi na 150 kusů koláčků. Potřebovat budete:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 350 g rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu

Teď velmi záleží na tom, jakou náplň chcete do koláčků připravovat.

Maková náplň:

  • 1/4 l mléka
  • 200 g mletého máku
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  •  špetka soli
  • 4 lžíce džemu
  • 3 lžíce rumu
  • loupané mandle

Nezapomeňte ani na drobenku:

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce másla
  • trochu mleté skořice

Postup:

Tento druh těsta nemusíte nechávat vykynout, jsou to tzv. rychlosvatební koláčky, jejichž příprava vám půjde hezky od ruky.

Připravte si velkou mísu, do kterého odměříte požadované množství mouky. V hrnečku si rozdrobte droždí, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Dále přidejte ohřáté mléko a a tři lžíce mouky z mísy. Vznikne vám hladké těstíčko. To dejte do tepla na 15 minut.

Do mouky přidejte sůl, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Poté dodejte vzniklý kvásek a těsto zpracujte rukama. Zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu.

Mezitím zapracujte na náplních. U makové stačí všechny ingredience smíchat do vroucího másla a za stálého míchání povařit, nakonec vmíchat také trochu rumu. Podobně se tvoří i oříšková náplň. Nezapomeňte na drobenku a z másla, mouky, cukru a skořici si ji vytvořte.

Třetinu pevného těsta vyválejte na pomoučené ploše do tenka, stačí kolečka si 3 cm velká. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí cukrářského sáčku dodejte náplň. Dozdobit ji můžete loupanou mandlí a drobenkou. Pečte ve vyhřáté  troubě na 200 stupňů po dobu několika minut dozlatova. Hotové vychladlé koláčky posypte cukrem.