V dnešní době je k dispozici velké množství potravin. A to samé platí i o moukách. V tomto článku se podíváme na mouky plné vitaminů a zdravých látek.
Doby, kdy jídlo sloužilo především k zasycení, už dávno pominula. Spousta lidí chce jíst jen kvalitní potraviny a vědět, z čeho se produkty skládají. A když vaří, platí to dvojnásob. Mouka je přitom nepostradatelnou surovinou každé kuchyně. Jaké výhody námi vybrané zdravé mouky poskytují?
Žitná mouka
Žitná mouka Pernerka patří mezi velice zdravé a výživově bohaté možnosti. Má totiž pozitivní vliv na imunitu a obsahuje vysoké množství vlákniny, vitaminů E a B a minerální látky. Používá se především pro pečení chleba a do perníkových těst. Má jen malý podíl lepku, takže nedokáže tak dobře kynout.
Špaldová mouka
Celozrná špaldová mouka Pernerka není příliš rozšířená. Může za to především oříšková chuť a vyšší cena oproti jiným moukám. To ale neznamená, že není zdraví prospěšná. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek jako je hořčík, mangan, draslík, vápník či zinek. Navíc je bohatá na vitaminy skupiny B. Pro její pěstování nevíc není nutné použití pesticidů. Jedná se o odolný druh obiloviny, takže budete mít jistotu, že špaldová mouka je čistě přírodní.
Ovesná mouka
Ovesná mouka Pernerka má velmi specifickou chuť. Je celozrná a hodí se především ke kombinaci s ostatními moukami. Nejčastěji se proto používá k přípravě koláčů a sušenek. Těm dodá zdravý nádech díky vitamínům B, E, minerálním látkám, bílkovinám a zdravým tukům.
Rýžová mouka
V našich končinách poněkud netradiční, ale přesto velice oblíbený produkt. Rýžová mouka se může pyšnit nevšední chutí a lehkou stravitelností. Používá se jako zahušťovadlo kvůli její schopnosti spojovat a zvětšovat objem. Dostupná je ve dvou variantách. Běžná se hodí na pečení, instantní zase pro přípravu vařených pokrmů (například kaše).