Sváteční koláčky

Vytvoříme si klasické těsto, kvásek, přidáme mouku se solí a cukrem, žloutek, tuk, vlažné mléko. Vše pořádně zpracujeme a děláme ihned koláčky. Lžičkou si vytvarujeme kousky těsta, uděláme placičku, přidáme nádivku a uzavřeme. Polovinu koláčku namočíme do rozšlehaného vajíčka s bílkem a obalíme v drobence. Na plech pokládáme koláčky uzavřenou stranou a nastřihneme je do kříže.

V předehřáté troubě pečeme cca 15 minut, po vychladnutí koláčky přetřeme směsí přeškvařeného másla s rumem.

 

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 1/4 litru mléka,
  • 25 dkg tuku,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 7,5 dkg droždí,
  • 1 žloutek,
  • sůl

Drobenka:

  • drobenka,
  • 1 žloutek
  • povidla,
  • máslo
  • rum,