Tradiční kopr na tři různé způsoby

Patří mezi vaše oblíbené byliny a ingredience kopr? Kopr je rostlinou z čeledi miříkovitých a my jeho listy, nať i plody používáme nejčastěji při zavařování okurek. Z listů si však připravujeme také klasickou koprovou omáčku či polévku. Kopr však skvěle chutná i v dalších pokrmech. 

Kopr a losos

Pravdou je, že osvědčenou kombinací chutí je losos a kopr. Kopr skvěle lososa doplňuje a jedná se o kombinaci chutí, která nikdy nezklame. Připravte si například marinovaného lososa:

  • 1 kus lososa
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek pokrájeného kopru
  • lžička korandru
  • černý pepř celý
  • 1/2 hrnku soli

Postup na přípravu marinovaného lososa je velmi snadný. Lososa si připravte do pekáčku, posypte solí, cukrem a koprem. Celá semínka černého pepře a koriandru si rozdrťte a nasypte navrch. Zakryjte lososa fólií a je potřeba jej dobře zatížit. Následně umístěte lososa do chladu a každých 12 hodin ji otočte. Takto marinujte lososa po dobu 2-3 dní. Nakonec jej pokrájejte na tenké plátky a podávejte s kvalitním kouskem opečeného pečiva.

Tzatziki

Letní osvěžení si můžete dopřát také ve formě tzatziky. Jedná se o typický řecký recept na osvěžující salát s okurkou a bílým jogurtem.

  • 250 g jogurtu
  • 200 g okurky
  • citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku
  • kopr
  • sůl a pepř

Nejdříve si nastrouhejte okurku, kterou zbavíte přebytečné šťávy. Tu můžete využít do okurkové limonády či na pleťovou masku. Poté k okurkám přidejte jogurt, prolisovaný česnek, trochu soli a pepře, lžičku citronové šťávy a nasekaný kopr podle chuti. Promíchejte a dochucujte podle vlastních preferencí. Podávejte k opečeným bramborům a pečenému masu jako osvěžující salát.

Brambory s koprem

Skvělé jsou také zapečené brambory se smetanou a koprem. Tuto rychlovku oceníte zvláště přes léto. Nové brambory stačí omýt a nakrájet na plátky. Poté si připravte pečící formu vymaštěnou máslem a pokládejte vždy vrstvu brambor, sůl a kopr, brambory a tak stále dokola. Nakonec zalijte smetanou a pečte dozlatova.