Boršč z červené řepy, který na podzim dokonale zahřeje.

Červená řepa je nejen zeleninou, která skvěle chutná, ale také velmi zdravou pro lidský trávicí systém a pro zdraví krve. Dopřávat byste si proto měli červenou řepu celoročně, ne jen během podzimu. V dnešním článku se však podíváme na tradiční ruský recept, který vás i přes podzim a zimu dokonale zahřeje.

Řepový boršč

Osvědčený pokrm, který se k nám dostal z Ruska, potěší svou barvou, ale také chutí.

  • cca 1/2 kg hovězího masa (můžete použít i jehněčí či skopové)
  • divoké koření (bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře)
  • cibule
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 100 g červené řepy
  • 2 lžičky octa
  • kořenová zelenina- 2 mrkve, kousek celeru a petržel
  • 200 g brambor nakrájených na kostičky
  • 150 g hlávkového zelí, nastrouhané na hrubo
  • 150 g rajčat, nakrájených
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 200 g zakysané smetany

Maso zalijte studenou vodou a přiveďte k varu, přidejte k němu divoké koření, cibuli a vařte, dokud nebude maso dokonale měkké. Poté maso vyndejte z vývaru, nechte vychladnout a pokrájejte na kousky. Vyndejte z připraveného vývaru také uvařenou cibuli.

Poté si pokrájejte řepu či nastrouhejte nahrubo na struhadle, tu lehce opražíte na másle, zakápnete octem a podlijete hrníčkem vody. Takto se řepa bude dusit pod pokličkou asi 30 minut, dokud nebude úplně měkká.

Do připraveného vývaru je na čase přidat zeleninu, tedy připravené zelí, brambory, rajčata a protlak. Zeleninu vařte asi 20 minut a poté přidejte maso, podušenou řepu a asi polovinu zakysané smetany. Nechte směs lehce prohřát a dochucujte solí a cukrem.

Boršč se tradičně podává ozdobený zakysanou smetanou a posypaný trochou bylinek, například koprem. Nezapomeňte boršč podávat horký. Přejeme dobrou chuť!