Pokud vám ještě zbyla dýně, vyzkoušejte například dýňový pohár s mascarpone. Jeho příprava vám bude trvat třicet minut a nasytíte jím hned čtyři osoby…
Připravte si:
- Jednu malou, 750 gramovou dýni
- 150 mililitrů jablečné šťávy
- dvě lžíce přírodního krupicového cukru
- tři až čtyři lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, jako je například Amaretto
- sto gramů mascarpone
- 150 gramů bílého jogurtu
- jednu lžičku mleté skořice
- čtyři lžíce mandlových lupínků
Postup:
Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a s jednou lžící cukru, a to asi po dobu deseti minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému pak rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.
Pokud milujete recepty na dýňové polévky, zde je také jeden, který je dokonce okořeněn o pomeranč…
Pomerančovo – dýňová polévka pro čtyři osoby (délka přípravy pětačtyřicet minut)
Připravte si:
- Jednu, 1,5 kilovou dýni
- dvě lžíce olivového oleje
- jednu cibuli
- kousek čerstvého zázvoru
- tři velké brambory
- 750 mililitrů zeleninového vývaru
- jeden až dva pomeranče, nejlépe BIO
- celozrnné krutony
- dýňový olej k zakápnutí
- čerstvý koriandr
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi dvacet minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba, zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.
Pro opravdové gurmány se pak nabízí dýňová pizza s rukolou (čtyři porce, příprava třicet minut + doba kynutí těsta)
Pro tu budete potřebovat:
- 150 mililitrů mléka
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- tři sta gramů hladké mouky, typ 00
- čtyři lžíce rajčatového pyré
- 350 gramů dýně
- tři sta gramů rajčat
- dvě stě gramů ovčího sýra
- padesát gramů rukoly
- tymián, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na dvě stě stupňů. Těsto prohněťte a na pomoučněné ploše rozválejte na placku o průměru asi třiceti centimetrů. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut. Podávejte posypané lístky rukoly a tymiánu.
Dýňová polévka se smetanou pro čtyři osoby (příprava trvá deset minut + doba odležení, vaření taktéž deset minut)
Připravte si:
- 1 kg dýně hokkaidó, kterou zbavíte semínek a nakrájíte na větší kostky
- pět se mililitrů kuřecího vývaru
- dvě stě mililitrů smetany na vaření
- jeden až dva stroužky česneku
Postup:
Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.
Tip: Polévka z dýně hokkaidó je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.