Marmeláda se často definuje jako sladká polotekutá směs z ovoce, jež vzniká vařením a želírováním šťáv z ovoce a zároveň slouží jako doplněk jídlu. České marmelády se vyrábějí z plodů jako jsou jahody, jablka, třešně, meruňky, ale prodávají se pod jiným názvem jako ovocná směs, ovocná pomazánka, ovocné želé apod. Marmeláda se označuje jako výrobek z citrusových plodů.
Slovo marmeláda pochází jinak z portugalštiny a představuje kdoulové zavařeniny. Tuto směs znali již staří Římané a v novodobé Británii, kdy právě Britové začali přidávat do zavařenin citrusové plody.
Pomoc při zavařování
Pro zavařování používáme pouze zdravé ovoce, proto je potřeba nahnilé ovoce vytřídit. Můžeme použít ovoce i spadané, ale musí být ihned očištěné a zpracované. Pokud neradi používáte chemických přípravků na vaření, lze využít pektin, který obsahuje citrónová jadérka. Vezmeme jadérka a vložíme je do plátěného pytlíku, obalíme jej obvazem a přidáme jej k ovoci, které budeme zavařovat. K tomu dodáme ještě cukr, citronovou šťávu a kyselinu citrónovou. Po uvaření jednoduše pytlík vyhodíme.
Tipy na marmelády
- Abychom zjistili tu správnou tuhost marmelády, vezmeme si malý talířek, na něj rozprostřeme horkou marmeládu a dáme vychladit do mrazáku. Tak zjistíme, jestli nám marmeláda správně zrosolovatěla.
- Pokud nám marmeláda příliš pění, vložíme do něj kousek másla, které odstraní zcela pěnu.
- Před zavařováním musíme sklenice i víčka převařit, marmeláda nám poté zůstane o mnoho déle čerstvá.
- Po naplnění sklenic horkou marmeládou je uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru, zjistíme tak, zda-li víčko dostatečně sedí.
- Marmelády skladujeme raději v temnu a chladu a otevřené sklenice vždy v chladničce.