Co si připravit z uvařených vajec, které vám zbyly po Velikonocích?

Velikonoce se již nezadržitelně blíží. Problémem mnoha hospodyněk po Velikonocích je, kam s přebytečnými vajíčky, která jim zbyla doma. Co si z vařených vajec můžete připravit? Vsaďte na klasiku: vajíčkovou pomazánku a salát s chřestem a zelenými fazolkami.

Domácí vajíčková pomazánka

Klasika v podobě vajíčkové pomazánky nikdy nezklame, ale připravit si ji můžete na desítku způsobů. Jaká je však osvědčená klasika?

  • 2 lžíce másla
  • 5 vajec natvrdo uvařených
  • cca 1 lžička plnotučného horčice (záleží na vaší chuti)
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka

Použijte natvrdo uvařená vajíčka, která zbavíte skořápek. Vajíčka rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte nahrubo. Následně ve větší misce smíchejte s máslem, majonézou a cibulkou, kterou jste si najemno nakrájeli. Použít můžete i cibulku jarní. Dochuťte podle vlastních preferencí solí a pepřem. Nezapomeňte na hořčici, která dodá pomazánce na pikantnosti. Nasekejte si také pažitku, kterou chleba namazaný vajíčkovou pomazánkou, posypete. Vznikne vám krásná jarní svačinka.

Jarní salát se zelenými fazolkami

Vařená vejce se vám budou hodit také do jarního salátu se zelenými fazolkami, chřestem a brambory. Jak si ho připravit?

  • 1/2 kila nových brambor
  • 200 g zelených fazolek
  • 100 g čerstvého chřestu
  • 4 vejce natvrdo
  • hrst rukoly

dresink

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř
  • nasekaná petržel

Uvařte si brambory. V druhém hrnci vařte chřest, do kterého po 3 minutách vaření přidáte zelené fazolky, těm stačí následné tři minuty. Až bude zelenina měkká, přeceďte ji a nechte okapat. Doporučujeme ji prolít studenou vodou, aby došlo k přerušení varu. Brambory oloupejte a pokrájejte na půlky. Připravte si talíře, do kterých naaranžujete brambory, chřest a fazolky. Navrch nezapomeňte pokrájené vejce natvrdo pár lístků rukoly na ozdobu. Smíchejte si v mističce olivový olej, s hořčicí, cukrem, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou. Dochuťte solí a pepřem. Zalijte salát zálivkou a podávejte. Přejeme dobrou chuť!