Jak postupovat, když se chci naučit dobře vařit?

Žádný mistr kuchař ještě z nebe nespadl. Za přípravou lahodných pokrmů vždy stojí píle a učení. Jestliže začínáte vařit, nesmíte si proto myslet, že to půjde hned a lehce. Naučit se vařit, to chce především čas. Poradíme vám, na co byste si v začátcích měli dávat největší pozor a jak docílit toho, že i vy budete ovládat kuchařské umění na jedničku.

 

Začínáme s jednoduchými recepty

Vaření to je vlastně tak trochu alchymie. Aby jídlo chutnalo skvěle, je třeba v první řadě zvládnout všechny technologické postupy jako je dušení, smažení a třeba i flambování apod. Je tedy třeba zkoušet a zkoušet. Nejlepší je, když začnete s jednoduchými recepty. Je to třeba květákový mozeček s vejci, jednoduché polévky apod. Nikam nespěchejte a vařte v klidu a pomalu. Řiďte se recepty a nepouštějte se do experimentování, na to je času dost.

Nechte si poradit

V úplných začátcích je nejlepší, když si necháte poradit od zkušených kuchařů. Využít můžete třeba kohokoliv z rodiny. Dobré je také sledovat televizní pořady o vaření, kde často kuchaři představují různé triky. Dobré bude, když si budete vše pečlivě zapisovat a tvořit si tak vlastní „taháky“. Pokud zvládnete jednoduché recepty, můžete se pustit do dalšího kola. V tuto chvíli přichází čas na experimentování. Důležité je znát různé chutě. Testujte koření například na malých dávkách jídla. Něco se nemusí podařit, ale nevěšte hlavu. Úspěch na sebe nenechá dlouho čekat a brzy poznáte, co a v jaké dávce do jídla dát, aby chutnalo ještě lépe. To samé pravidlo platí i u pečení. I recept na nejlepší muffiny můžete lehce předělat k obrazu svému tím, že přidáte zajímavou přísadu.

Vařte podle sebe

Pokud již zvládáte i složitější recepty a máte chutě v malíku, zkuste vytvořit vlastní recept. I to může trvat déle, ale nebojte se, půjde to! Pokud vaříte, dejte si pozor na složení vašich jídel. Lepší je vařit zdravě – sledujte proto složení potravin, pozor si dejte na bílkoviny, cukry, tuky apod.