Jak si připravit jarní nádivku s kopřivami?

I když jsou již Velikonoce za námi, nikdy není pozdě na to připravit si jarní nádivku s bylinkami. Ta je nejen dokonalá ke šťouchaným bramborům s pažitkou, ale také jako přídavek k pečenému maso. Připravte si jarní nádivku s nasbíranými bylinkami. Přidat do nádivky můžete nejen kopřivy, ale také medvědí česnek, lístky mladých pampelišek či pažitky. Podobně jako to dělaly naše babičky. 

Jak na to?

Samotná příprava vám zabere přibližně 30 minut a nádivku ponecháte v troubě 50 minut. Před samotným pečením nádivky a její přípravou se vydejte na sběr do přírody. Podívejte po mladých lístcích pampelišek, medvědím česneku, mladých kopřivách a divoké pažitce, která často roste v lesích. Byliny si nasbírejte, omyjte a podle vlastních preferencí přidávejte do nádivky.

  • 1/2 kg uzené vepřové krkovice
  • 8 starých rohlíků
  • 8 vajec
  • 1 cibule
  • 250 ml smetany
  • 300 g mladých kopřiv
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce bylinek: majoránka, saturejka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • sůl a mletý pepř
  • přidat můžete pažitku, medvědí česnek či listy pampelišek

Nejdříve si připravte uzené maso, které uvaříte ve vodě a po vychladnutí nakrájíte na menší kostičky. Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Žloutky vyšlehejte ve smetaně a přidejte pokrájené rohlíky na kostičky.

Kopřivy před použitím důkladně omyjte a spařte ve vroucí době. Poté je ihned propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Listy nasekejte na menší kousky a přidejte do mísy. Nyní je na čase přidávat i pokrájený medvědí česnek, pažitku či lístky pampelišek.

Nyní směs dochucujte. Přidejte jemně pokrájenou cibuli, česnek, majoránku a další sušené bylinky, sůl a pepř. Nakonec se do směsí vmíchá vyšlehaný sníh a rozpuštěné máslo.

Vymažte si formu na nádivku máslem. Přendejte do ní vzniklou směs a pečte při 180 stupních přibližně 50 minut. Nádivku můžete jíst teplou, ale skvěle chutná i studená. Přejeme dobrou chuť!