Jak rychle zamražovat?

Existuje nepsané pravidlo, že čím rychleji je potravina zamražena, tím déle ji budete moct v mrazáku uchovávat. Při procesu mrazení vznikají v potravinách drobné krystalky, které narušují strukturu.

Optimální teplotu, kterou nastavíte na mrazničce je –18 °C. Mraznička by měla mít ve štítku označení alespoň tří hvězdiček. Pro vysvětlení:

* – jedna hvězdička označuje mrazení až do  –6 °C a úschovu potravin do max. jednoho týdne

** – dvě hvězdičky znamenají teplotu –12 °C a úschovu potravin do max. jednoho měsíce

*** –  tři hvězdičky pak –18 °C a úschovu po dobu 3 měsíců

*** – konečně čtyři hvězdičky zaručují teplotu –24 °C a uskladnění až na 1 rok

Zamražování je pořád lepší způsob uchovávání nežli zavařování, co se obsahu živin týče. I když dochází k určitým ztrátám, vitamín C o 40% za půl roku, B1 o 20% a B6 o 8%.