Babiččin králík

Králíka musíme očistit, přidáme slaninu a sůl. Na rozpálený pekáč poklademe na proužky nakrájenou cibulku, očištěnou zeleninu, přidáme králíka, osmahneme, podlijeme a pečeme asi hodinu. Poté podlijeme vínem, zalijeme octem a přidáme šípky a jíšku. Ochutíme citrónovou kůrou, přidáme zkaramelizovaný cukr a jemně povaříme. Pekáč vyndáme, procedíme šťávu, přidáme smetanu, dochutíme a krátce povaříme ještě.

  • 2 dl smetana
  • 100 g máslo
  • 1 ks králík
  • 1/2 ks citron
  • 1 lžíce sušené šípky
  • 1 – 2 ks cibule
  • sůl
  • 1 – 2 ks petržel
  • 1/2 ks celer
  • 2 lžíce světlá hotová jíška
  • 1 lžíce ocet
  • 2 lžíce červené víno
  • 2 ks mrkev
  • 1 lžíce zkaramelizovaný cukr
  • 100 gslanina