Kynutý švestkový koláč

Čím své vnoučky potěší babička? Samozřejmě že švestkovým koláčem! Nevíte, jak na něj? Poradíme vám ten náš.

Tento recept je skutečným rodinným pokladem, práce vám zabere asi hodinku a půl a na jejím konci vás bude čekat nakynutý plech s ovocnou dobrotou.

Připravte si:

  • Polohrubou mouku 500 gramů
  • Vlažné plnotučné mléko 250 mililitrů
  • Čerstvé droždí 21 gramů
  • Cukr krupici 60 gramů
  • Špetku soli
  • Jednu lžíci slunečnicového oleje
  • Jedno vejce

 

Na drobenku budete potřebovat:

  • 230 gramů hrubé mouky
  • 125 gramů másla
  • 125 gramů cukru krupice
  • Špetku soli

 

Švestková náplň:

  • Jedno kilo vypeckovaných, přepůlených švestek
  • Dvě lžíce cukru krupice
  • Mletou skořici

Postup:

Rozdrobené droždí rozmíchejte ve vlažném mléku. Nechte patnáct minut spočívat při pokojové teplotě a mezitím prosejte do velké mísy polohrubou mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a olej a za postupného přilévání směsi z droždí zpracujte těsto do hladka.

Těsto je hotovo, jakmile se začne oddělovat od stěn mísy. Vytvořte z něj tedy kouli a tu v míse zakryjte fólií a nechte kynou při pokojové teplotě asi hodinu, hodinku a půl.

Nyní máte čas na drobenku, kdy promícháte prsty mouku, sůl a máslo. Poté drobenku uskladněte v lednici.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a nyní již vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a rozprostřete jej na obdélník 30×40 centimetrů. Těsto takto přeneste na plech, který jste vyložili pečícím papírem.

Nahoru naneste švestky řeznou plochou nahoru, posypte dvěma lžícemi cukru, mletou skořicí a drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova asi třicet minut.