Rizoto pro čtyři osoby

Připravit si originální rizoto, které osvěží vaše svátky, rozhodně stojí za to. Jedná se o kombinaci rýže s fantastickou dýní s názvem Hokaido. Tato příprava vám zabere zhruba patnáct minut a vaření dvacet.

Připravte si jednu středně velkou dýni hokkaidó, dále čtyři sta mililitrů zeleninového vývaru, dvě stě mililitrů zeleninového vývaru, dvě stě mililitrů rýže arborio, dvě polévkové lžíce másla, jednu cibuli (nakrájenou najemno), olej z dýňových semínek, parmazán (nastrouhaný najemno).

Postup:

Dýni očistíte kartáčem, nakrájíte na stejně velké kostičky, anebo na plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi pak rozehřejete máslo a doměkka na něm osmažíte cibuli i kousky dýně. Jakmile dýně změkne, rovnoměrně ji posypete rýží, promícháte a zalijete teplým vývarem. Rýži je nutné promíchávat, aby se nepřichytila. Jakmile se odpaří všechen vývar, přidáte další naběračku a tento postup zopakujete, dokud nebude rýže uvařena do krémové konzistence. Nakonec servírujete zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem. Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je například šalvěj, tymián či rozmarýn.

Vyzkoušet lze také dýňové ravioly, pokud vám zůstane dýně. Tento recept vyžaduje třicet minut přípravy, dalších třicet minut zabere pečení dýně a vaření čtyři minuty.

Připravte si pět set gramů hotového nudlového těsta, jeden kilogram dýně, jednu polévkovou lžíci čerstvého tymiánu, olivový olej, dvě stě gramů ricotty, sto gramů parmazánu, nastrouhaného najemno a na přelití máslo a jednu polévkovou lžíci čerstvého tymiánu.

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a dejte na plech. Trochu olivového oleje smíchejte s tymiánem a dýni dobře potřete. Pečte asi třicet minut při dvě sta stupních. Hokkaidó dýni není třeba loupat, ostatní druhy ano. Kousek dýně odkrojte a nakrájejte na kostičky, zbytek v misce rozmačkejte vidličkou. Nechte vychladnout, přidejte ricottu, parmazán a podle chuti osolte. Těsto rozválejte na tenký plát, nakrájejte na stejně velké čtverce či kolečka, která poté naplníte a uzavřete. Spoje přimáčknete vidličkou, aby se neotevřely, a dále vaříte v osolené vodě asi čtyři minuty. Na mírném plameni rozehřejete máslo, přidáte lístky tymiánu a krátce osmahnete. Hotové ravioly pak rozdělíte na talíři, posypete kostičkami pečené dýně a přelijete máslem. Podle chuti posypete parmazánem.