Středa, 29 listopadu, 2023

Svíčková na medu

Suché víno si předehřejeme, přidáme sůl, pepř a med. Vše krátce povaříme. Svíčkovou nakrájíme na plátky a dáme alespoň na hodinu do marinády. Dále si nakrájíme jablka na osminky a opečeme na hranolky nakrájenou slaninu na suché pánvi.  Do výpečku vložíme jablka, které podlijeme džusem a necháme 5 minut vařit.

Vyndáme si marinované plátky masa a opečeme po obou stranách. Výpeček zaprášíme moukou, přidáme zbylou marinádu a orestujeme. Přilijeme smetanu a vaříme spolu s jablky. Dle chuti přidáme sůl. Servírujeme spolu s anglickou slaninou a posypeme kolečky pórku.

  • 100 ml jablečný džus
  • sůl
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 150 g anglická slanina
  • 500 g jablko
  • plátky hovězí svíčková (150g)
  • 3 lžíce olej
  • 1 kelímek zakysaná smetana
  • 1 lžička drcený barevný pepř
  • 1 lžička sůl
  • 120 ml bílé víno
  • 3 lžíce med

Kančí kýta s houbami

Nejprve si zpracujeme kančí maso, odstraníme tuk a blány. Maso protkneme se stroužky česneku a slaninou.

Na pánvi se hezky do zlatova orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme kančí maso a osmažíme krátce po obou stranách. Přidáme kečup, vodu, celý pepř a podusíme. Maso musíme podlévat teplou vodou nebo vývarem. Až je maso měkké, vyndáme ho ven a zbylou šťávu vysmažíme na tuku, přidáme mouku, smažíme a podléváme vodou. Omáčku necháme přejít varem, prolisujeme ji a dodáme podušené houby. Přidáme ještě plátky masa a podusíme. Můžeme podávat spolu s vařenými brambory neb houskovým knedlíkem.

Ingredience:

  • 1 ks velká cibule
  • sůl
  • 0,5 kg kančí kýta
  • 10 kuliček celý pepř
  • 200 g houby
  • 5 stroužků česnek
  • mletý černý pepř
  • 1 – 2 lžic hladká mouka
  • kmín
  • 20 – 30 g slanina
  • 2 lžíce sladký kečup

Hovězí steak se zázvorem

Oloupeme si česnek a nadrtíme pomocí nože. Se zázvorem uděláme to samé. Limetky si vymačkáme a steak necháme v této marinádě uležet přes noc. Steak si poté uděláme na grilu, né více než 20 minut. Maso si poté zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočívat. Steak si nakrájíme na šikmé řezy a podáváme s přílohou dle chuti.

  • 800 g hovězí steak
  • 5 lžic olivový olej
  • 3 stroužkyčesnek
  • 0,5 hrnku limetková štáva
  • 0,5 lžičky mletý černý pepř
  • 1 lžička čerstvý zázvor
  • 0,5 lžičky sůl

Segedínský guláš podle babičky

Nakrájíme si na drobno cibulku, osmahneme ji na oleji, přidáme sůl, kmín a papriku. Maso si nakrájíme na kostičky, podlijeme vodou a podusíme půl hodinky. Poté přidáme nakrájeném zelí a podusíme doměkka.

V mléce z konzervy rozmícháme mouku a zalijeme to směsí masa a zelí. Povaříme cca 10 minut.  Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a vyškvaříme. Slaninu dáme k masu a dochutíme vegetou, cukrem nebo pálivou paprikou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

  • 40 g uzená slanina
  • 1 – 2 lžic hladká mouka
  • 1 plechovka neslazené kondenzované mléko
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 2 lžíce olej nebo sádlo
  • 2 – 3 ks cibule
  • 500 g vepřové maso
  • 250 g kysané zelí
  • cukr
  • mletá pálivá paprika
  • drcený kmín
  • papriková vegeta
  • sůl

Čočka na kyselo

Ve studené vodě propereme čočku a v ní ji také uvaříme do měkka. Na pánvi si osmažíme na jemno nakrájenou cibulku dozlatova. Zaprášíme moukou a povaříme cca 10 minut. Přidáme utřený česnek, ocet, sůl, pepř, bujon a necháme přejít do varu. Podáváme s vejcem či okurkou.

  • 2 ks cibule
  • 1 kostka zeleninový bujon
  • 4 – 5 stroužků česnek
  • 1 kg čočka
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • ocet
  • hladká mouka
  • 6 ks sterilované okurky
  • 200 g uzenina
  • 4 ks vejce natvrdo

Sýrová roláda z mletého masa

Mleté maso si připravíme stejně jako sekanou. Přidáme sůl, pepř, utřený česnek, kmín, v mléce rozmáčené housky, vejce a spolu s hladkou moukou promícháme. Můžeme zahustit strouhankou.

Vezmeme si potravinářskou fólii a vyválíme plát, potřeme jej hořčicí a nandáme na plátky nakrájený párek s okurkou spolu s hermelínem. Stočíme do rolády, posypeme strouhankou a dáme do trouby. nejlépe ještě podlijeme vodou.

Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.

  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 1 ks cibule
  • 0,5 lžičky drcený kmín
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička pepř
  • 2 ks housky
  • 1 šálek mléko
  • 50 dkg mleté maso
  • 4 stroužky česnek
  • 3 ks párek
  • 1 ks hermelín
  • 4 ks okurka

Pečená kachna

Nejprve si kachnu očistíme, opláchneme vodou, osolíme a posypeme kmínem. Dáme do sáčku na pečení.

Sáček vložíme do pekáčku a propíchneme 2x vidličkou. Kachnu pečeme 90 minut při 150 °C, poté sáček rozstřihneme a dopečeme cca 30 minut.

Můžeme podávat se zelím, knedlíkem nebo brokolicí.

  • 1 ks kachna
  • mletý kmín
  • sůl

Pečená vepřová žebra na medu

Pro marinádu budeme potřebovat olej, hořčici, med, kečup, worcester, česnek a chilli. Můžeme přidat i cukr. Žebírka osolíme a opepříme a naložíme do druhého dne. V pekáčku je pak podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 200 °C po dobu cca 90 minut. K žebírkům můžeme přidat nakrájenou cibulku usmaženou dozlatova. Podáváme s chlebem.

  • 1,5 kg vepřová žebra
  • 6 lžic olej
  • 2 lžíce kečup
  • 1 lžíce worcesterská omáčka
  • 1 palička česnek
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce med
  • 1 díl zakysaná smetana
  • 1 díl jogurt
  • pepř
  • sůl
  • 3 stroužky česnek
  • 6 ks cibule
  • škrobová moučka