Neděle, 27 listopadu, 2022

Věnečky z odpalovaného těsta

Připravíme si mléko, osolíme a uvedeme do varu. Poté vsypeme mouku, dáme z plotny a vše důkladně promícháme. Dostaneme hladké těsto, které necháme chvíli vychladnout. Přendáme jej do mísy a vmícháme do něj vejce a prášek do pečiva. Vymažeme si plechy a vysypeme hrubou moukou. Vykrajovátkem kulatého tvaru si vtiskneme do mouky kolečka. Těsto mezitím vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou a na kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko objedeme minimálně dvakrát.

Pro přípravu krému budeme potřebovat mléko, rum a pudinkový prášek. Uvaříme si pudink, který potom zchladlý přimícháme do vyšlehaného másla s cukrem.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 230 °C a po 10 minutách pečení ztlumíme na 180 °C. pečeme dalších 10 minut. Po vytažení z trouby věnečky rozkrojíme, až nám vychladnou tak je naplníme krémem, pocukrujeme a polijeme polevou.

Krém

  • 1/2 l mléko
  • 100 g cukr moučka
  • 125 g máslo
  • 1/2 dl rum
  • 1,5 balíčku vanilkového pudinku

Těsto

  • 100 gmáslo
  • 1 špetka sole
  • 260 ml mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 k svejce
  • 160 g hladká mouka

Lasagne

Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Vysypeme na pánev, kde česnek a cibulku osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso a smažíme 10 minut. V hrnci si uvaříme vodu a v ní lasagne.

K masu přidáme protlak, koření, na pánev dáme pokličku a podusíme 15 minut. Předehřejeme si troubu a na vymazaný pekáč vkládáme po vrstvách : lasagne + směs + nastrouhaný sýr. Vše opakuje až po okraj pekáče. pečeme 45 minut.

  • Lasagne
  • Mleté maso míchané 1/2 kg
  • Rajský protlak 2 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Provensálské koření 1 lžička
  • Muškátový oříšek 1 lžička
  • Cukr 2 lžička
  • Sýr 300 g

Borůvkové knedlíky

Vezmeme veškeré suroviny a vsypeme je do mísy, vypracujeme nelepivé těsto. Naplníme borůvkami nebo jiným ovocem. Pro děti je vhodnější místo strouhanky vložit nastrouhané piškoty, poté ale raději vynechte cukr, protože by knedlíky byli příliš sladké.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 PL cukru
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • Strouhanka

Rajská od babičky

Nejdříve si připravíme sekanou. Do mísy vložíme až na olej všechny ingredience a promícháme je. Ze směsi vytvoříme šišku, kterou dáme do předehřáté trouby na olejem vymazaný plech. Samozřejmě během pečení políváme výpečkem až je šiška dozlatova. Omáčku si připravíme v hrnci, kde si rozpustíme máslo s olejem, přidáme, bobkový list, hřebíček, nové koření, pepř a zasypeme moukou. Vytvoříme jíšku, přidáme protlak a necháme krátce orestovat, pak zalijeme vodou a znovu promícháme. Nakrájíme si papriku, kterou přidáme do hrnce a dodáme dle chuti sůl a cukr.  Po vaření vyndáme koření. Podáváme buď s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

 

Omáčka:

  • Rajský protlak 140 g
  • Červená paprika 1 ks
  • Máslo 2 lžíce
  • Olej 2 lžíce
  • Hladká mouka 3 lžíce
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření
  • kuličky 5 ks
  • Pepř
  • kuličky 5 ks
  • Hřebíček 2 ks
  • Sůl
  • Cukr krupice

Sekaná: 

  • Mleté maso mix (vepřové hovězí) 1/2 kg
  • Červená paprika 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Paprika – sladká 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř
  • Česnek 2 stroužky
  • Houska 1 ks
  • Vejce 1 ks
  • Voda 3 lžíce
  • Olej

Jak správně naporcovat drůbež?

Důležité je mít kvalitní ostré nože a sekáčky. Vezměte si drůbeží maso, v okolí stehen zlehka nožem proříznete kůži. Pokračujte dále podél trupu až ke kloubu. Vezměte sekáček a kloub přesekněte a vyřízněte celé stehno. Stehna si oddělte a rozřízněte je přes kloub.
 
Křídla oddělte od trupu a postupujte stejně jako u stehen. Opět nařízněte kůži a přesekněte kloub. Prsní řízky získáte tím, že je odříznete ze zbývající části. Pomalinku odřezávejte od hrudní kosti směrem k boku kuřete. Ze zbytku si můžete připravit chutný vývar. tím dostanete paličky a horní stehna.

 

 

Americké lívance

Nejprve smícháme sypké ingredience, poté vmícháme tekutou složku. Vezmeme mixér a šleháme do té doby, než-li máme hladké těsto, které poté necháme cca 30 mnut odstát. Na pánev, kterou si pečlivě potřeme tukem, pomalu nanášíme těsto a na jemném plameni opékáme dozlatova. Vhodné jsou speciální lívanečníkové pánve, které mají v sobě již zabudované formičky. Jakmile jsou americké lívance hotové, můžeme podávat buďto se sirupem, marmeládou nebo i nugetou.

 

  • Hladká mouka 150 g
  • Cukr 2 lžíce
  • Prášek do pečiva 2 lžička
  • Vejce 1 ks
  • Mléko 200 ml
  • Olej 3 lžíce
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo nebo margarín – na pečení
  • Malinový džem

Palačinky

Do misky nasypeme 200 g hladké mouky, přidáme sůl, dvě vejce a naposledy mléko. Vše spolu řádně rozmixujeme buďto kvrdlačkou nebo lépe mixérem do požadované hustoty. Směs poté postupně vléváme naběračkou na pánev s rozpáleným tukem. Nejlépe uděláte, když smě co nejrychleji vylijete na pánev a nakláněním pánve rozvrstvíte směs. Palačinku smažíme dozlatova z obou stran. Hotové palačinky můžeme podávat s tvarohem, marmeládou, povidly, masovou směsí či skořicí se šlehačkou.

 

  • 400 ml mléko
  • 2 ks vejce
  • 200 g hladká mouka
  • 1 špetka sůl
  • olej na smažení

Jogurtové muffiny

Nejprve si uděláme hladké těsto, vezmeme vejce, cukr, jogurt, olej, mouku a citrónovou kůru a vše vymícháme do hladka. Do těsta můžeme přidat jahody, rozinky, čokoládu, švestky či rozmačkaný banán. Připravíme si papírové košíčky a nalijeme do nich připravené těsto. Necháme péct cca 22 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Jogurtové muffiny vyndáme z trouby, necháme vychladnout a můžeme podávat.

  • těsto
  • 1 hrnek bílý jogurt
  • 3/4 hrnku cukr krupice
  • 1 lžička citronová kůra
  • 2 ks vejce
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2,5 hrnku hladká mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku olej