Čtvrtek, 16 ledna, 2025

Pečená kachna

Nejprve si kachnu očistíme, opláchneme vodou, osolíme a posypeme kmínem. Dáme do sáčku na pečení.

Sáček vložíme do pekáčku a propíchneme 2x vidličkou. Kachnu pečeme 90 minut při 150 °C, poté sáček rozstřihneme a dopečeme cca 30 minut.

Můžeme podávat se zelím, knedlíkem nebo brokolicí.

  • 1 ks kachna
  • mletý kmín
  • sůl

Pečená vepřová žebra na medu

Pro marinádu budeme potřebovat olej, hořčici, med, kečup, worcester, česnek a chilli. Můžeme přidat i cukr. Žebírka osolíme a opepříme a naložíme do druhého dne. V pekáčku je pak podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 200 °C po dobu cca 90 minut. K žebírkům můžeme přidat nakrájenou cibulku usmaženou dozlatova. Podáváme s chlebem.

  • 1,5 kg vepřová žebra
  • 6 lžic olej
  • 2 lžíce kečup
  • 1 lžíce worcesterská omáčka
  • 1 palička česnek
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce med
  • 1 díl zakysaná smetana
  • 1 díl jogurt
  • pepř
  • sůl
  • 3 stroužky česnek
  • 6 ks cibule
  • škrobová moučka

Zapečené brambory s česnekem

Nejprve si zpracujeme brambory, umyjeme je a dáme vařit ve slupce. Oloupeme cibulku a nakrájíme na půlkolečka, česnek na nudličky. Na pánvi osmažíme lehce cibulku, vmícháme česnek a přendáme do zapékací misky, kterou s ní vymažeme. Přes kolečko si protlačíme brambory, posypeme kořením a promícháme. Odložíme do trouby asi na 10 minut, zalijeme vejci s mlékem, pepřem a kořením. Opět pečeme na 160 °C asi 30 minut.  Můžeme do mléka přidat i nastrouhaný sýr.

 

  • 300 g brambory vařené ve slupce
  • 3 lžíce slunečnicový olej
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky koření na americké brambory
  • 100 g cibule
  • 3 – 5 stroužků česnek
  • 50 ml mléko
  • mletý pepř

Babiččin králík

Králíka musíme očistit, přidáme slaninu a sůl. Na rozpálený pekáč poklademe na proužky nakrájenou cibulku, očištěnou zeleninu, přidáme králíka, osmahneme, podlijeme a pečeme asi hodinu. Poté podlijeme vínem, zalijeme octem a přidáme šípky a jíšku. Ochutíme citrónovou kůrou, přidáme zkaramelizovaný cukr a jemně povaříme. Pekáč vyndáme, procedíme šťávu, přidáme smetanu, dochutíme a krátce povaříme ještě.

  • 2 dl smetana
  • 100 g máslo
  • 1 ks králík
  • 1/2 ks citron
  • 1 lžíce sušené šípky
  • 1 – 2 ks cibule
  • sůl
  • 1 – 2 ks petržel
  • 1/2 ks celer
  • 2 lžíce světlá hotová jíška
  • 1 lžíce ocet
  • 2 lžíce červené víno
  • 2 ks mrkev
  • 1 lžíce zkaramelizovaný cukr
  • 100 gslanina

Babiččina pudinková buchta

Zaděláme těsto ze surovin. Postupně přidáváme mléko, aby těsto bylo tužší. Dáme ho do chladna odpočinout na půl hodiny. Připravíme si náplň, pocukrujeme si jablka, přidáme pudinkový prášek a promícháme. Dáme do lednice a vyndáme těsto. To si rozdělíme na dvě poloviny, válečkem rozválíme na dvě stejné placky, tak aby se vešly na plech. jednu placku dáme na vysypaný a vymaštěný plech, naplníme jablečnou náplní a přiložíme druhou placku. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut na 200 °C.

Těsto

  • Hladká mouka 400 g
  • Hera 250 g
  • Vejce 1 ks
  • Cukr krystal 1 lžíce
  • Prášek do pečiva 1
  • Mléko  7 lžic

Náplň

  • Jablka na tenké plátky či nastrouhané 750 g
  • Cukr krystal 8 lžíce
  • Vanilkový cukr 1 balíček
  • Pudinkový prášek vanilkový 1 balíček

Chlupaté knedlíky

Vezmeme brambory, oloupeme a pomocí struhadla nastrouháme na jemno. Pro přípravu těsta slijeme vodu, přidáme vejce, strouhanku, sůl a polohrubou mouku. Ručně vytvoříme knedlíky a vložíme do vroucí vody. Stáhneme trochu plotnu, aby voda jemně pobublávala. Po 10 minutách jsou knedlíky hotové. Do těsta se může přidat i majoránka.

  • Brambory 750 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl
  • Strouhanka
  • Polohrubá mouka

K čemu jsou nám elektrocentrály?

Současná civilizace se bez elektrické energie neobejde. Potřebujeme ji nejen při výrobě, ale i během běžného fungování v domácnostech, kancelářích a v různých nevýrobních podnicích.

Někdy se však může stát, že dodávka energie se přeruší. Pokud jde o déle trvající problém, je možné ho vyřešit pomocí elektrocentrály.

Oč se jedná

Pro někoho může být pojem elektrocentrála poměrně nový. Jde ovšem jen o moderní název pro klasický generátor. Ten obvykle funguje na standardní kapalná paliva, tedy na benzin a naftu. Existují však i elektrocentrály, jež jsou poháněny plynem. Ty sice nejsou ve světě zastoupeny v tak hojné míře, nicméně i na ně občas narazit můžeme.

Kde se používají?

S elektrocentrálami, stejně tak jako s většinou generátorů, je možné hýbat. Díky tomu se dají dovézt prakticky kamkoliv je libo. Proto můžeme takovýto stroj přepravit na místa, která byla postižena výpadkem elektrického proudu.

Typicky se jedná o oblasti po nějaké katastrofě. U nás takto postižené bývají místa, kde řádila velká voda, případně silný vítr.

Běžně se však elektrocentrály používají například i na stavbách. Ne všude je totiž možné se na elektřinu napojit a stavaři používají nástroje, jež se bez energie neobejdou.

Bezpečnost na prvním místě

Jak již bylo řečeno výše, elektrocentrály jsou z větší části poháněny na kapalná paliva. A ta jsou hořlavá. Proto je potřeba je umístit do míst, kde není žádný velký zdroj tepla. Také se nehodí mít elektrocentrálu na blátě či jiném nerovném povrchu. Stejně tak se nedoporučuje mít tyto stroje zapnuté v malých uzavřených prostorách.

Zájemci o vlastní zdroj energie by měli kontaktovat půjčovnu elektrocentrál B-Energy. Jedná se o prověřenou firmu, která pronajímá svým zákazníkům pouze kvalitní stroje za výhodných finančních podmínek. Pronájem elektrocentrál se vyplatí hlavně tam, kde je potřeba generovat elektřinu jen po omezenou dobu.

Babiččiny řezy

Ze surovin si připravíme těsto a necháme jej uležet v mrazáku. Na pečící papír si nastrouháme 2/3 těsta na hrubo. Náplň vytvoříme tím, že smícháme tvaroh s ostatníma surovinami a vmícháme ušlehané bílky s vanilkovým cukrem. Utlačíme, rovnoměrně  rozdělíme náplň a na povrch nastrouháme zbytek těsta. Pečeme 50 minut 190 °C.

 

Ingredience

  • Hladká mouka 400 g
  • Máslo 250 g
  • Žloutek 1 ks
  • Mléko 3 lžíce
  • Kakao 3 lžíce
  • Prášek do pečiva 1 balení

Náplň

  • Cukr krupice 300 g
  • Žloutek 4 ks
  • Bílek 5 ks
  • Vanilkový cukr 1 balení
  • Máslo 60 g
  • Vanilkový pudink 1 ks
  • Rum
  • Měkký tvaroh 750 g