Sobota, 27 července, 2024

Grenadýrmarš

Grenadýrmarš je perfektní recept pro využití zbytků z předchozího dne. Maso nebo uzeniny smažené s nudlemi a brambory.

[dropcap]1[/dropcap]Uvaříme brambory ve slupce nebo zbylé brambory z předchozího dne. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

[dropcap]2[/dropcap]Uvařte těstoviny v osolené vodě a opláchněte studenou vodou.

[dropcap]3[/dropcap]Maso nebo klobása nakrájíme a cibuli také na malé kousky.

[dropcap]4[/dropcap]Rozehřejte tuk na pánvi a osmažte cibuli. Přidejte maso nebo klobásy, brambory a těstoviny a vaříme společně.

[dropcap]5[/dropcap]Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním posypeme pažitkou.

Ingredience:

  • 2 lžíceTuk nebo olej (na smažení)
  • 300 g Masa nebo uzeniny
  • 300 g brambor
  • 200 g Nudlí (podle chuti)
  • 1 špetka Sole a pepře
  • 1 trs Pažitky (jemně nasekané)
  • 1 ks cibule

Jednoduchý tvarohový krém

Recept na jednoduchý tvarohový krém, který může být podávány se sezónním ovocem nebo se strouhanou čokoládou.

[dropcap]1[/dropcap]Tvaroh dejte do vysoké plastové misky, přidejte mléko, citronovou šťávu, cukr a vanilkový cukr a za stálého míchání s ruční mixérem vytvořte smetanovou hmotu.

[dropcap]2[/dropcap]Naplňte krém do dezertních misek a dejte do chladu po dobu alespoň 1 hodiny.

Ingredience:

  • 100 ml mléka
  • 250 g tvarohu
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru

Krůtí nudličky

[dropcap]1[/dropcap]Krůtí nudličky jsou již tradičním pokrmem, který může být podáván s rýži nebo nudlemi.

[dropcap]2[/dropcap]Nakrájíme cibulku a slaninou, poté jemně plátek krůtího masa.
Přidáme olej a máslo na pánev a osmažíme cibuli a slaninu. Pak přidejte maso a smažíme důkladně všechno dohromady.

[dropcap]3[/dropcap]Když je maso hotové, vyjměte ho z pánve a udržujte v teple.
Očistěte mrkev a nakrájejte,  přidejte do hrnce.

[dropcap]4[/dropcap]Přidáme víno a smetanu, sýr a necháme vařit všechno. Dolijeme vývar a ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 100 g slaniny
  • 200 g mrkve
  • 1 kilogram krůtího
  • 1 špetka sole a pepře
  • 200 ml šlehačky
  • 200 g taveného sýra
  • 20 g pažitky
  • 100 ml Slunečnicového oleje
  • 240 ml vývaru
  • 250 ml bílého vína
  • 1 shot citronové šťávy
  • 200 g cibule

Špenátové knedlíky

[dropcap]1[/dropcap]Nejprve necháme špenát rozmrazit a poté ho nasekáme – můžeme použít také čerstvý špenát.
Nyní nakrájíme cibuli na jemno a osmažíme na tuku.

[dropcap]2[/dropcap]Chlebové kostičky smícháme s vejci, mlékem, špenátem, cibulí a špetkou sole.
Umístěte mouku do směsi a mokrýma rukama tvoříme knedlíky. Pokud je těsto příliš měkké, přidáme strouhanku. Vložíme do vroucí osolené vody na 15 minut.

[dropcap]3[/dropcap]Špenátové knedlíky polijeme s hnědým máslem a nastrouhaný parmazánem.

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 2 ks vajíček
  • 3 dkg strouhaného parmezánu
  • 1 ks malé cibule
  • 0125 l vlažného mléka
  • 200 g mouky
  • 1 špetka sole
  • 350 g chlebových kostek
  • 750 g mraženého špenátu

Tirolský gröstl

[dropcap]1[/dropcap]Omyjte brambory, uvařte, oloupejte a necháme vychladnout, poté nakrájíme na plátky.
Vařené hovězí maso nakrájíme na hrubé nudličky.
Nakrájíme cibuli na jemno a osmažíme ve velké pánvi s olejem.

[dropcap]2[/dropcap]Brambory a hovězí přidáme na pánev pokračovat v pečení – se solí, pepřem, majoránkou a kmínu koření.
Osmažíme dozlatova.

[dropcap]3[/dropcap]V druhé pánvi rozehřejte trochu másla, rozklepneme vejce a uděláme smažená vejce smažit.
Podáváme smažená vejce s Gröstl.

Ingredience:

  • 1 máslo
  • 4 ks vajíček
  • 1 nať nasekané petrželky
  • 250 g vařeného hovězí
  • 1 špetka římského kmínu
  • 600 g brambor
  • 1 špetka majoránky
  • 2 dcl oleje
  • 1 špetka sole a pepře
  • 1 ks cibule

Pepřová omáčka

Pro pepřovou omáčkou nameleme 2/3 pepře v hmoždíři na hrubo. Ve velké nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo, pak posypeme pepřem a smažíme po dobu 10-15 minut (na mírném ohni).
Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme na malé kousky. Smíchejte cibuli s pepřem a podusíme tak dlouho, dokud cibule nebude hotová.
S trochou portského vína přidejte polovinu vývaru a snížíme teplotu na polovinu (vždy míchání velmi rychle). Nakonec přidejte zbývající vývar a nechte vařit znovu krátce.
Nakonec vmíchejte šlehačko a na požadované konzistenci můžeme přidat ještě koření se solí a pepřem.

Ingredience:

  • 300 ml Vývaru (hovězí)
  • 5 lžic másla
  • 3 lžíce Pepře
  • 100 ml Port vína (červeného)
  • 1 špetka sole
  • 250 ml šlehačky
  • 1 ks cibule

Reisfleisch

Maso (krůtí, kuřecí nebo vepřové maso – nejlépe se hodí dušené vepřové maso) nakrájíme na kostičky (cca 3×3 cm).
Oloupejte cibuli, nakrájíme na malé kousky a orestujeme na velké pánvi s trochou oleje a stále mícháme.
Přidáme masové kostky s restovanou cibulí do hrnce a necháme upéct.
Přidáme papriku a hovězí vývar – maso musí být zcela ponořené.
Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, bobkový list a nakrájené stroužky česneku a také rýži. (Se zavřeným víkem) necháme podusit 50-60 minut dokud je přítomna voda v hrnci.

  • 0,5 l vývaru
  • 1 špetka kmínu
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 špetka majoránky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks pálivé Papriky
  • 3 ks sladké Papriky
  • 1 špetka pepře
  • 300 g rýže
  • 1 špetka sole
  • 0,5 kilogram vepřové masa
  • 2 ks cibule

Cibulové koláče

Nakrájejte cibuli nahrubo, na pánev přidáme olej a máslo, přidáme cukr, necháme karamelizovat, přidejte cibuli, nechte 2 min. smažit po každé straně a vychladnout.
Postavte formy vedle sebe, vložte náplň a stlačte deskou dolů.
Poté co se nalije směs do formy smíchejte cibuli s kořením, žloutkem a smetanou a rozdělte do formiček.
V troubě pečte při 180 stupních 25 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Ingredience:

  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 žloutek
  • 1 balení listového těsta
  • 1 sáček kmínu
  • 1 lžíce Olej s 1 kávová lžička másla
  • 1 špetka papriky
  • 100 g krém
  • 500 g červené cibule
  • 1 špetka sole a pepře