Neděle, 26 května, 2024

Stévie – rostlina se sladkou chutí

Stévie se stala oblíbeným sladidlem v mnoha zemích a v poslední době její obliba stoupá i v ČR. Máte také se stévií zkušenosti a jaké informace je určitě dobré znát?

Rostlina se sladkou chutí, to je Stévie

Stévie se řadí do čeledi hvězdnicovité. Do stejné čeledi náleží i mnohé další známé rostliny jako je např.: slunečnice, sedmikráska, jiřina a další. Samotná stévie sladká je tropická rostlina s bílými květy. Její původ bychom hledali v Jižní a Střední Americe. Má ráda teplo a nejvíce se jí daří v tropech a subtropech.
Jako první využívali stévii jako sladidlo kmeny v Paraguayi a Brazílii, které si s ní sladili svůj oblíbený nápoj maté, což je nápoj připravovaný z cesmíny paraquanské. Stévie byla oblíbená také pro své léčivé účinky.
Rostlina se pěstuje zejména kvůli své sladké chuťi a velice často bývá využívána místo cukru. Její chuť je však oproti cukru o něco jiná.
Dorůstá asi do 50 až 100 cm a má drobné sytě zelené listy a bílé květy. Díky šlechtění se z ní stala víceletá rostlina, i když původně se jednalo o jednoletou.

Využití stévie sladké

Stévie sladká, i když to mnohé překvapí, je mnohonásobně sladší než cukr, a to asi třistakrát více. Tuto sladkost jí propůjčují látky, které se označují jako steviosid (ten se nachází v celé nadzemní části rostliny). Dále obsahuje rebaudiosid A, C, D, E, dukosid B a steviolbiosid. Všechny uvedené jsou taktéž sladké látky. Mimo nich obsahuje rostlina i vitamíny (A, C, K, E, P), třísloviny, beta-karoten, minerály (fosfor, hořčík, vápník), vlákninu, riboflavin a rozpustitelný chlorofyl a xantofyl.
Stévii je tedy možné použít jako sladidlo, oproti cukru však není tolik kalorická a mohou jí používat dokonce i lidé s diabetem. Také nijak nepřispívá k tvorbě zubního kazu.
S oblibou jí používají i lidé, kteří chtějí regulovat svůj příjem potravy, existují testy, které prokazují, že při slazení stévií dosáhnout lidé rychleji pocitu sytosti a tím pádem se také sníží jejich kalorický příjem, oproti slazení cukrem. Stévie prodávaná v obchodech je určena zejména jako sladidlo do nápojů, možno i do pokrmů. Čerstvá se přidává do tvarohů nebo jogurtů. Mimo to má tato rostlina pozitivní účinky i na naše zdraví a můžeme jí doporučit i jako doplněk stravy. Stévie napomáhá snižování glykémie v krvi, hladiny cholesterolu a také má protizánětlivé a diuretické účinky. Pozitivně působí i na vysoký krevní tlak, při prevenci vředů a mnoho dalšího. Osoby užívající pravidelně stévii také uvedly, že jim pomohla při potlačování únavy, napomáhala buněčnému metabolismu, zvyšovala energii a mentální aktivitu. Tato zázračná rostlina také některým lidem pomáhá snižovat chuť na alkohol a cigarety.

Nesnáze stévie

I když v posledních letech má stévie stále více příznivců, byly doby, kdy tomu tak nebylo. V roce 1991 poslal anonym na úřad pro Kontrolu potravin a léčiv v USA dopis, v němž označil stévii sladkou za nebezpečnou a škodlivou. Po tomto dopisu byl její prodej na nějaký čas zakázán, a to až do roku 1995, kdy mohla být opět prodávána, ale jen pro léčebné účely. Studie, která byla na stévii zaměřena, měla prokázat, že se jedná o mutagen, ovšem později byla značně kritizovaná a v roce 2006 na základě nové studie, byla stévie znovu označena za vhodný potravinový doplněk. Tuto novou studii vytvořila Světová zdravotnická organizace.
Existují i země, kde účinků stévie využívají již mnohem déle. K takovým zemím patří třeba Japonsko, kde se jako oficiální sladidlo využívá už třicet let.

Stévie sladká v ČR

Oficiálně byla stévie v Evropské unii schválena v roce 2011, a tím tedy i u nás. Od tohoto roku jí můžete využívat buď v sušené formě, nebo ji zakoupit v tabletách. Je k sehnání v obchodech se zdravou výživou, bylinných lékárnách i klasických lékárnách, a také v některých obchodech s potravinami.

Jak se stévie pěstuje

Pokud si chcete stévii vypěstovat sami, můžete si ji koupit jako již hotovou rostlinu, nejlépe na jaře. Stévii dejte ven, až budete mít jistotu, že ji neohrozí mráz, nejlépe v druhé polovině května. Někdy může být název stévie nahrazen názvem sladká tráva.
Pěstovat si ji doma se příliš nedoporučuje, protože v domácím prostředí nedosahují její listy takového množství steviósy jako venku. Rostlina má pak menší sladivost. Stévie musí mít dostatek tepla a světla.
Vypěstovat si ji můžete i ze semínek, ale toto řešení se příliš nedoporučuje začínajícím zahrádkářům.
I když se lístky stévie mohou stříhat v průběhu růstu, je lepší je střihat pouze na konci vegetačního období. To nastává přibližně na začátku září. V tomto období je sladivost rostliny největší, protože obsahuje největší koncentraci sladivých látek.
V teplých krajích je jí možné pěstovat jako trvalou rostlinu, u nás při venkovním pěstování to není možné, protože zimu rostlina nepřežije.

Několik informací o sladidlech

Sladidla se používají jak náhrada za cukr, patří do skupiny potravinářských přísad a mají chuť velmi podobnou cukru. Tyto přísady ale neobsahují tolik potravinové energie.
Máme, sladila syntetická (umělá) nebo přírodního původu, kam spadá i stévie.
O užívání umělých sladidel se často vedou spory z hlediska jejich vhodnosti. Někteří odborníky poukazují na možné negativní vlivy na zdraví. Výzkumů je ovšem mnoho a názory se tak často liší.
V EU se mohou používat tato sladidla: acesulfam draselný, aspartam, cyklamát sodný, sacharin, sukralóza, thaumatin, neohesperidin, steviol-glykosidy, neotam a směs aspratamu a acesulfamu.
Naopak zakázaná jsou:  alitam, brazzein, hernandulcin, lugdunam, monellin či pentadin.

Firemní stravování

Potřebujete ve vaší práci zajistit pro zaměstnance kvalitní stravování? Vyzkoušejte firemní stravování arter, které nabízí výrobu a distribuci hotových jídel, minutek, zachlazených nebo hluboce zmražených. Současně se nabízí i provoz kantýn i restaurace.

Široká nabídka

Firemní stravování arter nabízí standardně 4 druhy hotových jídel, 3 druhy minutek, 2 druhy obložených talířů, 1 druh ovocného talíře, 2 druhy polévek a 2 druhy točených džusů. Takže nabídka je opravdu široká a zaměstnanci si mohou vybrat. Dále firma nabízí 12 druhů stálých minutek, 7 druhů standardních minutkových příloh, 13 druhů zvláštních příloh a 11 druhů zmrzlinových pohárů. Dezerty tedy nejsou problémem.

Zákazník je vždy na prvním místě

Všechny provozovny přijímají bezhotovostní i hotovostní platby v bezobjednávkovém systému a to s garancí, že si zákazník může vybrat ze všech nabízených jídel. Jak se říká, zákazník je náš pán. A to platí i pro firemní stravování arter.  Co však není zvyklostí, tak není omezena porce pro zákazníky, tedy každý si může sníst tolik, kolik si požádá. To platí nejen pro hlavní jídlo, ale i pro polévku a čaj. Nasycenost zákazníka je pro tuto firmu na prvním místě. Také si každý zákazník může své jídlo dochutit ingrediencemi, které jsou u výdeje k dispozici.

Každodenní zásobování

Výhoda firemního stravování arter je nejen v hlavním principu nasycenosti zákazníka, ale také kvalitou jídel a každodenním zásobováním kantýn a prodejen z centrálních skladů, kde naleznete až 600 druhů zboží k okamžitému prodeji. Úspěšnost této firmy také dokazuje jedno číslo a to 92%. Ano 92% zaměstnanců v objektech využívá služeb této firmy. Pokud se ty už jako zaměstnavatel budete rozhodovat, který druh stravování pro své zaměstnance vyberete, určitě dbejte také na kvalitu, rozsah a možnosti podávaných jídel.

Hodinový manžel Praha

Kvalitní řemeslník, který udělá práci poctivě a za nízkou cenu se v dnešní době jen těžko hledá. Jako vhodná varianta se však nabízí služba hodinového manžela, který dokáže realizovat většinu prací v domácnosti i na zahradě. Na to jaké portfolio služeb hodinový manžel nabízí, jsme se zeptali odborníků z firmy Hodinový manžel Praha, kteří se právě touto činností zabývají. Pokud se jedná o hodinového manžela jako jednoho řemeslníka, většinou se specializuje na určitý typ činností. Hodinový manžel může být například specialista na dokončovací stavební práce či rekonstrukce, montáže nábytku, elektroinstalace, rozvody vody atd. Málokdo však dokáže pojmout opravdu komplexní škálu řemeslných služeb tak, aby byly provedeny v opravdu špičkové kvalitě.

Z toho důvodu je vhodné využívat opravdové specialisty na danou činnost, a dopředu se informovat, zda jsou schopni právě vámi zadanou zakázku splnit dle požadavků, v daném rozsahu, kvalitě práce, použitých materiálech a především časovém harmonogramu. Pokud se jedná o práce složitější či komplexní činnosti – například rekonstrukce bytového jádra, je vhodné si hodinového manžela nejdříve do bytu pozvat a vše s ním podrobně prokonzultovat. Je poměrně časté, že hodinový manžel si v polovině rozdělané práce řekne o jiné finance či oznámí, že dále již není možno pokračovat, protože určitou činnost jednoduše neumí. Z toho důvodu je vhodné si na práce většího rozsahu a na práce komplexní nechat podepsat smlouvu, kde bude hodinový manžel garantovat termín dokončení prací a především bude garantovat, že práce dokončí on nebo jeho kolegové specialisté. Například rozvody elektřiny atd. jsou nutná razítka odborníků.

Zapečená cuketa

Vezmeme si střední cuketu a nakrájíme jí na menší plátky. Promícháme s rozpuštěným máslem a oreganem.  Vymažeme si plech a uspořádáme směs do jedné vrstvy. Posypeme parmazánem.

Pečeme na 180 stupňů 35 až 40 minut. Dochutíme solí a pepřem.

 

Ingredience:

  • střední cuketa
  • 2 lžíce másla (nebo olivový olej)
  • 1 polévková lžíce čerstvého oregana
  • 1/4 šálku parmezán, strouhaný
  • sůl a pepř

Babiččin rýžový nákyp

Připravíme si nejprve rýži a dáme jí dle návodu vařit. Do hrnce spolu s ní nalijeme plnotučné mléko, přidáme zrníčka vanilkového lusku a vaříme na mírném stupni až se vytvoří kašovitá konzistence. Poté přidáme trochu másla a směs vyšlehaných žloutků a vanilkového cukru.

Nyní si vezmeme máslem vymaštěný pekáč a vložíme do něj uvařenou rýži. Procedíme si ovoce, odstraníme pecky, nakrájíme jej na drobno a rovnoměrně rozprostřeme. Nakonec posypeme skořicí. Z bílků si vyšleháme společně s krupicovým cukrem sníh a rozetřeme ho po celé ploše. necháme péct 20 minut na 160 stupňů dokud nebude sníh dozlatova.

 

 

Ingredience:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 400 g kompotovaného ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžičku mleté skořice

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

Nadrobno nakrájíme všechny ingredience, dodáme majonézu a lžičku hořčice. Můžeme dát na chleba, veku, rohlík či bagetku.

  • Vařená vejce 5 ks
  • Měkký salám 100 g
  • Okurky – sterilované
  • Majonéza

Tajemství vakuování: Jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé?

Zpracovat, zmrazit, zavakuovat, nechat ležet ladem a doufat v nejlepší. Každý přistupuje ke skladování potravin jinak, všichni však chceme, aby zůstaly co nejdéle čerstvé. Na tomto poli jasně vítězí vakuování. V tomto článku vám prozradíme, v čem jsou vakuovací sáčky účinnější oproti těm běžným.

Vydejte se cestou vakuování

Nejefektivnější metodou, jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé, je jejich vakuování. K tomu si stačí pořídit vakuovací sáčky s pumpičkou nebo vakuovačkou. Zabalené suroviny nebo i celé pokrmy v nich vydrží až 8× déle než za běžných podmínek, v závislosti na tom, kde je uskladníte. Kromě toho, že sáčky zabrání rychlému kažení, navíc udrží všechny potřebné živiny a vitamíny, chrání před mrazem a skvěle poslouží také při vaření či marinování.

Zabalené vydrží déle i mimo ledničku

Správným vakuováním můžete předejít uchycení škodlivých bakterií, šíření zápachu a lze díky němu skladovat potraviny při zachování jejich čerstvosti mnohem déle. Možná vás překvapí, že je to možné i při pokojových teplotách. Tak například těstoviny zpravidla vydrží 5–6 měsíců, pokud je však vložíte do vakuovacího sáčku, jejich trvanlivost se prodlouží až na jeden rok. Mnohem působivější je to třeba u čaje a kávy. Ty se v normálním balení udrží bezvadné 2–3 měsíce, v tom vakuovém i 12 měsíců, stále při pokojové teplotě.

V chladu se trvanlivost několikanásobně prodlouží

Mnoho domácností má ve zvyku kupovat zásoby na celý měsíc hned po výplatě. Většinou jde o trvanlivé potraviny, které ale nemusejí vydržet po celou dobu a buď se zbytečně vyhazují, protože se nestihnou zkonzumovat, nebo se sice spotřebují, ale na konci měsíce už pomalu není co jíst. Právě vakuováním se jejich trvanlivost prodlouží a třeba takový banán si můžete vychutnat bez jediné vady i za dva týdny od jeho zakoupení. Tvrdé sýry sice vydrží poměrně dlouhou dobu samy o sobě, klidně i 20 dní, s vakuovacím sáčkem tuto dobu i ztrojnásobíte. Hovězí maso v normálním balení je riskantní mít v ledničce déle než tři až čtyři dny. Když ho ale zabalíte jako předchozí zmíněné produkty, můžete si jej bez obav připravit i za více než měsíc.

Králem vakuování je mrazák

Mražení je obecně nejefektivnější způsob skladování potravin a pokrmů pro co nejdelší zachování jejich čerstvosti. Tento proces je ale mnohem efektivnější, pokud je zavakuujete. Z pár měsíců trvanlivosti v klasických obalech se v těch vakuovacích stane i několik let. A co víc, chrání před mrazem a šetří prostor.

Vakuovat můžete nejen jídlo

Možná si ještě vzpomenete na televizní reklamy se zoufalými cestovateli, kteří nemají kam uložit všechno oblečení na cestu. Potom však objeví chytrý vynález v podobě vakuovacích pytlů, do nichž šaty uloží, ty se pak díky odsání vzduchu „smrsknou“ natolik, že se do kufru vše krásně vejde. Přesně tak to funguje i u jídla, jen v menším měřítku.

Plýtvání jídlem je jedním z nejrozšířenějších ekologických prohřešků moderní společnosti. Správným uchováváním a rozumným nakupováním se však tomuto nešťastnému osudu mnoha potravin dá účinně předcházet. A který způsob skladování volíte vy?

Kateřina Houšková

Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Brusinkový nepečený dort

Dortovou formu si vyložíme papírem na pečení. Nastrouháme si hořkou čokoládu a spolu s máslem roztopíme ve vodní lázni. Přidáme corn flakes a směs rozetřeme na dno formy. Krém vytvoříme smícháním tvarohu, žloutků, cukru a citrónové kůry. Želatinu necháme rozpustit v zahřáté citrónové šťávě.

Směs pomalu vmícháváme do tvarohového krému. Přidáme vyšlehanou šlehačku a necháme vychladnout. Základ dortu potřeme polovinou tvarohové směsi a na ní navrstvíme brusinky. Povrch pokryjeme zbytkem tvarohové náplně a vložíme na pár hodin do lednice. Dort poté dozdobíme nastrouhanou čokoládou a třeba i vlašskými ořechy.

Těsto

  • Hořká čokoláda 150 g
  • Máslo 100 g
  • Kukuřičné lupínky 150 g

Náplň

  • Žloutek 2 ks
  • Cukr krupice 100 g
  • Šlehačka 1 ks
  • Citronová kůra 1 lžička
  • Želatina 6 plátek
  • Citrónová šťáva 4 lžíce
  • Kompotované brusinky 450 g
  • Čokoláda 40 g
  • Měkký tvaroh 250 g