Čtvrtek, 22 května, 2025

Babiččiny houskové knedlíky

Housku nebo chleba nakrájíme na velmi tenké plátky (5mm) a zalijeme je vlažným mlékem. Necháme namočené cca 45 minut. Přidáme sůl, sekanou petrželku a vejce.

Nastrouháme si cibulku nadrobno a jemně osmažíme na másle, přidáme do směsi. Řádně uhněteme těsto. Mouku zamáčkneme do těsta a vytvoříme koule. knedlíky poté vaříme v mírně osolené vodě pod dobu 30 minut dle velikosti.

Ingredience: 

  • 1 Máslo
  • 2 Vejce
  • 3 Lžíce Mouky
  • 1/2 Mléka
  • 1 Petržel
  • Sůl
  • 1/2 Bílého chleba  (2-3 dny starý)
  • 1 Cibule

 

Vánoční husa

Předehřejme si troubu na 200 ° C. Připravíme si husu, umyjeme zevnitř i z vnějšku a usušíme. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na půlky, odstraníme jádra a nakrájíme na kostičky. Očistíme pórek, omyjeme a nakrájíme jej na kroužky.

Přidáme mleté maso se strouhankou, majoránku, oregano, kešu celé a směs koření, jablečné kostičky plus pórek a vše smícháme. Naplníme husu touto směsí a uzavřeme břišní část jehlicí. Křídla svážeme kuchyňským provázkem. Směsí slunečnicového oleje a koření potřeme celou husu. Do plechu nalijeme vodu a pečeme břichem nahoru asi 4 hodiny. Po hodině pečení podlijeme omáčkou. Cca. 30 minut před koncem vaření husu několikrát propíchněte těsně pod kůží.

Po skončení vaření dolijeme 3/4 l vody. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na poloviny a odstraníme jadřince. Nakrájíme na kostičky, zahřejme v hrnci společně se slunečnicovým olejem, přidáme zázvor a kešu a vše smažíme 3 minuty. Husu nakrájíme na plátky a můžeme podávat s omáčkou.

Ingredience:

  • 3 ks Jablka
  • 50 g Kešu
  • 500 g Sekaný
  • 1 husa (cca 3 kg)
  • 1 ks zázvor (asi 2 cm)
  • 1 kskuchyňského provázku
  • 1 Pórek
  •  Majoránka
  •  Oregano
  • 2 ks Špejle
  • 5 lžic strouhanky
  • 5 lžic Slunečnicového oleje
  • 250 g Měkkého tvarohu
  • 1 sklenice Vody
  • 4 lžic Koření na kachnu
  • 1 Skořice

Berlínský chléb

Nejprve smícháme všechny suché přísady, přidáme olej do mléka a suché přísady do hladkého těsta směsi. Rozložíme na vymazaný plech a posypeme lískovými oříšky a vtiskneme je i do těsta. Pečeme při 170 stupních cca 40 minut!

Po pečení chleba odebereme z plechu a můžeme jej nakrájet na požadované velikosti.

 

Ingredience:

  • 500 g chlebové mouky
  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 / 4 l mléka
  • 350 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 400 g celých lískových oříšků

Slaninové hody

Nakrájíme si kousky slaniny (cca 5 cm dlouhé), přidáme nadrcený česnek, cibuli a potřeme pestem. Pokapeme trochou tuku pro lepší chuť. Vše dochutíme solí, pepřem, oreganem a rozmarýnem.Přidáme loupaná rajčata.

Vše necháme odkryté a vaříme na mírném ohni. Po 20 minutách přidáme trochu vody. Po půl hodině přidáme trochu smetany a rajčatový protlak. Vaříme dalších půl hodiny. Poté přidáme cherry rajčátka a necháme povařit ještě 15 minut. Dochutíme a podáváme s jemnými nudlemi nebo bílou rýží.

 

Ingredience:

  • 750 g vepřového bůčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžičky pesta
  • 1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 hrst cherry rajčátek

Sekaná od babičky

Na pánev si rozpustíme trochu tuku, přidáme maso a nakrájenou cibuli a smažíme, dokud maso nezešedne. Přidáme lžíci mouky a vodu až se vytvoří hustá omáčka. Dochutíme kořením  a necháme vařit na mírném ohni cca 15 minut.

Podáváme s nudlemi nebo s rýží.

 

Ingredience:

  • 500 g Mleté hovězí maso,
  • 2 Cibule
  • 1 polévková lžíce mouky
  • Voda
  • Sůl
  • Pepř
  • Paprika
  •  Rajský protlak nebo kečup
  • Tuk na smažení

Rohlíčky od babičky

Budeme potřebovat vytvořit těsto a to z mouky, másla, šlehačky, dodáme špetku soli, vajíčka. Vytvořené těsto si rozdělíme na 5 částí, z každé části vyválíme kolo a to ještě nakrájíme na dalších 8 částí. Širší část naplníme náplní a vytvoříme rolku. Vložíme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova.

 

Ingredience:

  • 1/4 l šlehačky,
  • 250 g másla,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • 400 g hladké mouky.
  • tvaroh,
  • ořechy,
  • cukr

Sváteční koláčky

Vytvoříme si klasické těsto, kvásek, přidáme mouku se solí a cukrem, žloutek, tuk, vlažné mléko. Vše pořádně zpracujeme a děláme ihned koláčky. Lžičkou si vytvarujeme kousky těsta, uděláme placičku, přidáme nádivku a uzavřeme. Polovinu koláčku namočíme do rozšlehaného vajíčka s bílkem a obalíme v drobence. Na plech pokládáme koláčky uzavřenou stranou a nastřihneme je do kříže.

V předehřáté troubě pečeme cca 15 minut, po vychladnutí koláčky přetřeme směsí přeškvařeného másla s rumem.

 

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 1/4 litru mléka,
  • 25 dkg tuku,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 7,5 dkg droždí,
  • 1 žloutek,
  • sůl

Drobenka:

  • drobenka,
  • 1 žloutek
  • povidla,
  • máslo
  • rum,

 

Řezy s vaječným likérem

Pro přípravu řezů s vaječným likérem si nejprve vyšleháme samotné žloutky s cukrem, přilijeme horkou vodu, vše promícháme a dodáme ušlehaný sníh z bílků. Ještě přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Piškot pečeme na klsické plechu a po vychladnutí jej potřeme marmeládou.

Pro krém budeme potřebovat uvařit z mléka a pudinkového prášku puding. Ještě do horkého pudingu vmícháme vaječný koňak a vše důkladně promícháme. Necháme jej vychladnout. Rozšleháme si máslo s cukrem a přidáváme postupně na puding a šleháme.

Hotový krém dáme na piškot, potřeme znovu marmeládou a navrch dáme šlehačku s cukrem a kakaem. Ozdobíme už jen pak podle sebe.

Ingredience:

Piškot:

  • 5 vajec
  • 3 lžíce moučka cukr
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce horké vody
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • marmeláda

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 200ml vaječného koňaku
  • 250g másla
  • 3 lžíce moučka cukr

Pařížská šlehačka:

  • 2 rostlinné šlehačky na šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce kakaa