Pátek, 26 dubna, 2024

krém z pšenice podle babičky ( krupicová kaše)

Přivedeme mléko do varu (pozor, jen na mírný stupeň). Dáme hrnec z ohně a vmícháme krupici. Přidáme máslo, špetku soli a cukr.

Přiložíme víko na hrnec a vaříme. Těsně před podáváním vmícháme vaječný žloutek. Posypeme cukrem a skořicí a podáváme s ovocem dle volby.

Ingredience:

  • 1 l Mléka
  • 125 g Krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce cukru
  • Sůl
  • 20 g Másla
  • 300 g Ovoce
  • Žloutek
  • Skořice a cukr

Buchtičky se šodó

Nasypeme mouku, vyhloubíme důlek a necháme vykynout kvásek. Poté přidáváme další suroviny. Vypracujeme hladké těsto.  Hodinu necháme kynout.  Vymažeme si  pekáč olejem, z těsta vytvoříme kuličky a naskládáme je vedle sebe na pekáč.  Necháme 15 minut kynout a poté vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme 20 minut na 180 °C. Aˇž sou buchtičky hotové, pocukrujeme a potřeme olejem.

Krém uvaříme dle návodu na pudingu. Můžeme přidat i více mléka. Dle chuti přidáme rum a vanilkový cukr. A můžeme podávat.

O dalších receptech se můžete dozvědět zde.

Ingredience:

  • 750 ml mléko
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 ks vanilkový pudinkový prášek
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 1 dl olej
  • 1 kostka droždí
  • 2 ks žloutek
  • 100 g cukr moučka
  • 250 ml mléko
  • sůl
  • 500 g hladká mouka

Citrónové dorty – aroma v celé kuchyni

Čerstvý citrónový dort. Ovocný piškotový dort se dělá na jaře, v létě velký narozeninový dort. Lze je připravit snadno a rychle a chutnají opravdu skvěle. Intenzivní aromatické složky jako je citrónová kůra, sirup nebo čerstvé malinové šťávy dávají dortům nezaměnitelnou chuť. V našem článku zjistíte jak přizpůsobit klasické recepty s přísadami jako jsou maliny, kokos či citrón.   

 

Citrónový dort: přísady od cukru až po citrón

Citrónový dort je vedle bábovky a čokoládového dortu nejoblíbenějším dortem vůbec. Není divu, zejména v jarních a letních měsících vede citrónový dort, který příjemně osvěží a jeho lehce kyselá chuť díky citrusu a konzistenci chutná obzvláště šťavnatě. Tradiční recept je pečený citrónový dort ve formě, kterou můžete použít na muffiny. V každém receptu hrají roli především klasické přísady jako je mouka, prášek do pečiva, cukr, máslo, vejce a citrón.

 

Citrónový dort: nejlepší ingredience pro ovocnou vůni

Je otázkou vkusu, jaký použít ovocné ingredience. pokud máte rádi dort s mimořádnou ovocnou chutí, je dobré použít recept s jemně nastrouhanou citrónovou kůrou. Mohou se také přidat intenzivní éterické oleje. Je však důležité používat čisté organické citróny. Ujistěte se také, že máte při loupaní kůry velmi tenké proužky bez vnitřní bílé kůry. Můžete použít také různé likéry a pro ty, co dávají přednost alkoholu, lze použít citrónové šťávy či sirupy.

 

Jak vytvořit šťavnatý citronový dort

Dort díky citrónu a cukru dostane nejen pěkný vzhled, ale dává také vitamíny. Zvláště citrónové koláče, které jste namočili v citrónové šťávě či likéru dávají aromatickou chuť. Nejlépe je vytvořit do dortu před zchlazením dřívkem otvory a pak dát na dort citrónovou šťávu nebo polevu. Tekutina se šťávou pak bude lépe dýchat a dort dostane ještě intenzivnější chuť. Mimochodem, ingredience je vhodné zpracovávat při pokojové teplotě.

 

lemon cake

Citrónový dort: recept – mnoho možností

Citrónový dort je vhodný i pro začátečníky. Pro zkušenější je možnost použít strouhaný kokos, barevné bobánky, či kombinací bílé čokolády a hořké čokolády.

 

Delikátní složení: šampaňské, maliny a další pro lahodný citronový dort

Pomocí citrónu dostane dort zvláštní aroma. Díky kombinací s malinami, ananasem či meruňkami dostane speciální šťavnatou chuť. Dort se dá ozdobit kokosovými vločkami, kombinovat šampaňské a další laskominy. Vyzkoušejte různé kombinace a podělte se s námi.

 

 

Plněné papriky

Vytvoříme směs z hovězího masa, rýže, vejce, cibule a česneku, dochutíme kořením. Vyplníme papriky.

Poté si necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a smažíme. Dodáme zeleninový vývar a rajčatové pyré a přivedeme k varu. Dochutíme solí, opepříme, a přidáme trochu cukru.  Necháme podusit 30-40 minut.

Ingredience:

  • 10 velkých žlutých paprik
  • 500 g Mletého hovězího masa,
  • 1 Cibule
  • 1 stroužek Česneku
  • Sůl a pepř
  • Paprika
  • 100 g vařené rýže
  • 1 vejce
  • 1 rajský protlak malý
  • 500ml Zeleninového vývaru
  • Cukr
  • 1 polévková lžíce Másla
  • 1 polévková lžíce Mouky

Pancetta od babičky

Slaninu si nejprve nakrájíme na kousky (čím větší, tím je delší doba vaření), a osmahneme na pánvi společně s česnekem, cibulí a pestem. Vše osolíme, přidáme pepř, oregáno a rozmarýn.

Přidáme loupaná rajčátka a necháme na mírném ohni vařit cca 40 minut. Přidáme trochu vody a smetany. Vaříme dalších 30 minut, přidáme cherry rajčátka a necháme povařit ještě 15 minut. Dochutíme a podáváme s jemnými nudlemi a bagetkou.

Ingredience: 

  • 750 g pancetty
  • 3 Stroužky česneku
  • 1 Cibule
  • 2 lžičky Pesta
  • 1 plechovka nakrájených a oloupaných rajčat
  • 1 sklo Rajčatová omáčka (250 ml)
  • 1 hrst Cherry rajčat

Frikadelky s mrkví

Pro frikadelky necháme strouhanku namočenou ve smetaně 10 minut. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Omyjeme petrželku a nakrájíme. osmažíme nakrájenou cibulku na másle společně s petrželkou. Vše necháme vychladnout.

Mleté hovězí maso dáme do misky, přidáme cibuli, petržel a kapary plus vejce. Dokonale uhněteme. Masovou směs ochutíme kajenským pepřem. Pokud je to nutné přidáme do směsi více strouhanky, aby byla směs tvárná. Navlhčenou rukou vytvoříme z těsta 8 placiček.

Rozehřejeme olej na pánvi a smažíme. Každou stranu 7 až 10 minut. mezitím si nakrájíme mrkev na plátky, posypeme cukrem a smažíme za stálého míchání. Přilijte vývar a dochuťte  solí a pepřem. Smíchejte kukuřičný škrob společně se šlehačkou. Vaříme spolu se zeleninou.

Usmažené frikadely dáme na talíř, přidáme nakrájený estragon, podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory. Jako jinou variantu můžeme servírovat s malými sýrovými kostky.

 

Ingredience:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 6 lžic Šlehačky
  • 1 Cibule
  • 1 svazek Petržele
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • 500 g Mleté hovězí maso
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje a trochu másla
  • Kajenský pepř a sůl
  • 800 g Mrkve
  • 2 lžíce Oleje
  • 1 lžička Cukru
  • 1 / 4 l Zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř
  • 2 lžičky Kukuřičného škrobu
  • 100 g Šlehačky
  •  Estragon
  • Sýr

Vaječné noky se salátem

Uvedeme vodu ve velkém hrnci do varu. Smícháme vejce se solí, špetkou muškátového oříšku, mléka a oleje. Zapracujeme mouku.

Pomocí malé lžičky vkládáme těsto do vroucí vody, při vaření se nočky zvětší. Hotovo je, až noky plavou na hladině. Poté zcedíme střídavě pod studenou a teplou vodou. necháme usušit. Na pánev dáme máslo a osmažíme malinko noky.

Přidáme vejce, sůl a promícháme vidličkou. Posypeme pažitkou. Do salátové mísy si připravíme omytý salát, přidáme stroužky česneku, osolíme, opepříme dle chuti. Zalijeme jablečným octem a troškou dýňového oleje. Dle potřeby zřeďte vodou.

Ingredience: 

  • 2 vajíčka
  • 1 / 4 l Mléka
  • 3 lžíce kukuřičného oleje
  • 250 g Mouky
  • 2 lžíce Másla
  • Pažitka
  • 1 hlávkový salát
  • 1 Stroužek česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce jablečného octu
  • 1 polévková lžíce dýňového oleje

Falešný zajíc

Nejprve necháme uvařit vejce. mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno. Smícháme s mletým hovězím masem, žloutkem a hladkou moukou. Dochutíme solí a pepřem. Dle chuti přidáme česnek nebo bylinky.

Všechny složky ručně důkladně promícháme. rozdělíme na dvě části.

 Jednu část dáme spolu se strouhankou na pracovní plochu a utvoříme ovál o tloušťce 1,5 cm. Tři vajíčka vložíme do středu této části. Přebalíme druhou částí tak, aby vařená vajíčka nebyla vidět a bylo přímo ve středu. Připravíme si olej na pánev a smažíme na nízkém ohni cca 20 minut. můžeme podávat teplé nebo studené spolu s čerstvým chlebem. 

Ingredience:

  • 1kg Mletého masa
  • 6 vajec
  • 1 / 2 Cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej,
  • 1 Žloutek
  • strouhanka