Pátek, 26 dubna, 2024

Vánoční husa

Předehřejme si troubu na 200 ° C. Připravíme si husu, umyjeme zevnitř i z vnějšku a usušíme. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na půlky, odstraníme jádra a nakrájíme na kostičky. Očistíme pórek, omyjeme a nakrájíme jej na kroužky.

Přidáme mleté maso se strouhankou, majoránku, oregano, kešu celé a směs koření, jablečné kostičky plus pórek a vše smícháme. Naplníme husu touto směsí a uzavřeme břišní část jehlicí. Křídla svážeme kuchyňským provázkem. Směsí slunečnicového oleje a koření potřeme celou husu. Do plechu nalijeme vodu a pečeme břichem nahoru asi 4 hodiny. Po hodině pečení podlijeme omáčkou. Cca. 30 minut před koncem vaření husu několikrát propíchněte těsně pod kůží.

Po skončení vaření dolijeme 3/4 l vody. Omyjeme jablka, oloupeme, nakrájíme na poloviny a odstraníme jadřince. Nakrájíme na kostičky, zahřejme v hrnci společně se slunečnicovým olejem, přidáme zázvor a kešu a vše smažíme 3 minuty. Husu nakrájíme na plátky a můžeme podávat s omáčkou.

Ingredience:

  • 3 ks Jablka
  • 50 g Kešu
  • 500 g Sekaný
  • 1 husa (cca 3 kg)
  • 1 ks zázvor (asi 2 cm)
  • 1 kskuchyňského provázku
  • 1 Pórek
  •  Majoránka
  •  Oregano
  • 2 ks Špejle
  • 5 lžic strouhanky
  • 5 lžic Slunečnicového oleje
  • 250 g Měkkého tvarohu
  • 1 sklenice Vody
  • 4 lžic Koření na kachnu
  • 1 Skořice

Berlínský chléb

Nejprve smícháme všechny suché přísady, přidáme olej do mléka a suché přísady do hladkého těsta směsi. Rozložíme na vymazaný plech a posypeme lískovými oříšky a vtiskneme je i do těsta. Pečeme při 170 stupních cca 40 minut!

Po pečení chleba odebereme z plechu a můžeme jej nakrájet na požadované velikosti.

 

Ingredience:

  • 500 g chlebové mouky
  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 / 4 l mléka
  • 350 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 400 g celých lískových oříšků

Slaninové hody

Nakrájíme si kousky slaniny (cca 5 cm dlouhé), přidáme nadrcený česnek, cibuli a potřeme pestem. Pokapeme trochou tuku pro lepší chuť. Vše dochutíme solí, pepřem, oreganem a rozmarýnem.Přidáme loupaná rajčata.

Vše necháme odkryté a vaříme na mírném ohni. Po 20 minutách přidáme trochu vody. Po půl hodině přidáme trochu smetany a rajčatový protlak. Vaříme dalších půl hodiny. Poté přidáme cherry rajčátka a necháme povařit ještě 15 minut. Dochutíme a podáváme s jemnými nudlemi nebo bílou rýží.

 

Ingredience:

  • 750 g vepřového bůčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžičky pesta
  • 1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 hrst cherry rajčátek

Vsetínský obchůdek Ekokočka je místem, kde poznáte krásu přírodní kosmetiky

V posledních letech ohromně roste popularita přírodní kosmetiky. Lidé se zkrátka začínají vracet ke svým kořenům a uvědomují si, že příroda dokáže divy. V mnoha případech vám BIO přípravky nabídnou vlastnosti, o kterých si může kosmetika plná chemie pouze nechat zdát. Co vše najdete v Ekokočce?

Krámek plný nádherných vůní

Nenápadný obchůdek jménem Ekokočka vznikl v roce 2018, a to přímo v centru města Vsetína. Už od svého založení dodržuje jasnou vizi – nabízet kosmetiku od lokálních a zodpovědných firem, které znají jen malosériovou výrobu.

Regály jsou naplněné pouze přípravky, které dodržují 100% přírodní složení – bylinky, oleje a přirozené esence. Díky tomu můžete rovnou zapomenout na chemická plnidla, barviva, konzervanty a další nesmysly, které akorát vyvolávají alergické reakce a zatěžují naši planetu.

Jaká kosmetika na vás vlastně v regálech Ekokočky čeká? Budete se divit, protože na několika metrech čtverečních najdete stovky a stovky pokladů. Bavíme se o krémech, mastičkách a olejíčcích. Také o barvách na vlasy, parfémech a deodorantech, mýdlech, vonných svíčkách a olejích, hygienických pomůckách, štětcích, a dokonce i doplňcích stravy s obsahem organických vitamínů a minerálů.

Ať už sháníte libovolný přípravek, zkušená majitelka vám moc ráda předvede jednotlivé kousky. Povypráví vám o jejich původu, vysvětlí složení a navrhne nejlepší variantu pro vaše potřeby.

Pohled na vlastní oči je nejlepší

Chcete si udělat lepší představu bez toho, abyste museli ihned běžet do kamenné prodejny? Pak si otevřete internetové stránky pod výše vloženým odkazem. V mžiku se ocitnete v prostředí přehledného e-shopu. V něm si můžete v klidu projít (a samozřejmě i objednat) desítky a desítky různých kategorií produktů.

Sekaná od babičky

Na pánev si rozpustíme trochu tuku, přidáme maso a nakrájenou cibuli a smažíme, dokud maso nezešedne. Přidáme lžíci mouky a vodu až se vytvoří hustá omáčka. Dochutíme kořením  a necháme vařit na mírném ohni cca 15 minut.

Podáváme s nudlemi nebo s rýží.

 

Ingredience:

  • 500 g Mleté hovězí maso,
  • 2 Cibule
  • 1 polévková lžíce mouky
  • Voda
  • Sůl
  • Pepř
  • Paprika
  •  Rajský protlak nebo kečup
  • Tuk na smažení

Rohlíčky od babičky

Budeme potřebovat vytvořit těsto a to z mouky, másla, šlehačky, dodáme špetku soli, vajíčka. Vytvořené těsto si rozdělíme na 5 částí, z každé části vyválíme kolo a to ještě nakrájíme na dalších 8 částí. Širší část naplníme náplní a vytvoříme rolku. Vložíme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova.

 

Ingredience:

  • 1/4 l šlehačky,
  • 250 g másla,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • 400 g hladké mouky.
  • tvaroh,
  • ořechy,
  • cukr

Sváteční koláčky

Vytvoříme si klasické těsto, kvásek, přidáme mouku se solí a cukrem, žloutek, tuk, vlažné mléko. Vše pořádně zpracujeme a děláme ihned koláčky. Lžičkou si vytvarujeme kousky těsta, uděláme placičku, přidáme nádivku a uzavřeme. Polovinu koláčku namočíme do rozšlehaného vajíčka s bílkem a obalíme v drobence. Na plech pokládáme koláčky uzavřenou stranou a nastřihneme je do kříže.

V předehřáté troubě pečeme cca 15 minut, po vychladnutí koláčky přetřeme směsí přeškvařeného másla s rumem.

 

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 1/4 litru mléka,
  • 25 dkg tuku,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 7,5 dkg droždí,
  • 1 žloutek,
  • sůl

Drobenka:

  • drobenka,
  • 1 žloutek
  • povidla,
  • máslo
  • rum,

 

Řezy s vaječným likérem

Pro přípravu řezů s vaječným likérem si nejprve vyšleháme samotné žloutky s cukrem, přilijeme horkou vodu, vše promícháme a dodáme ušlehaný sníh z bílků. Ještě přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Piškot pečeme na klsické plechu a po vychladnutí jej potřeme marmeládou.

Pro krém budeme potřebovat uvařit z mléka a pudinkového prášku puding. Ještě do horkého pudingu vmícháme vaječný koňak a vše důkladně promícháme. Necháme jej vychladnout. Rozšleháme si máslo s cukrem a přidáváme postupně na puding a šleháme.

Hotový krém dáme na piškot, potřeme znovu marmeládou a navrch dáme šlehačku s cukrem a kakaem. Ozdobíme už jen pak podle sebe.

Ingredience:

Piškot:

  • 5 vajec
  • 3 lžíce moučka cukr
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce horké vody
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • marmeláda

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 200ml vaječného koňaku
  • 250g másla
  • 3 lžíce moučka cukr

Pařížská šlehačka:

  • 2 rostlinné šlehačky na šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce kakaa