Podzimní dýňová polévka se špetkou orientu

S podzimem přichází ochlazení, větší dávka větru a pocit, že už pomalu přichází zima. Na podzim si proto rádi dopřáváme vydatné polévky, které nás rychle zahřejí a dodají ztracenou energii. Dopřejte si na podzim polévku z dýně, nejenže bude mít nádhernou barvu, ale potěší vás svou chutí a posílí i zdraví vašeho organismu.

Ingredience

  • 800 g pokrájené dýně na kostičky
  • lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžička třtinového cukru
  • trocha kari
  • trocha skořice
  • sůl a mletý pepř
  • malá chilli paprička
  • dýňová semínka
  • dýňový olej

Nejdříve si připravte hrnec, ve kterém rozpustíte máslo a přidáte na drobno nasekanou cibulku. Nechte zpěnit a po chvíli vsypte dýni na krájenou na kostičky. Takto opékejte asi 5-10 minut. Dýně ani cibule by se vám neměla připéci, aby neměla polévka divně nahořklou chuť.

Nyní je na čase přidat mrkev, kari koření a cukr. Nechte ještě chvíli opražit a poté zalijte směs vývarem či postačí jen voda. Přiveďte směs k varu a vařte 15-20 minut. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, můžete k zelenině přidat také bramboru.

Poté zkuste, zda je dýně a mrkev uvařená. Pokud ano, připravte si ponorný mixér a zeleninu rozmixujte. Vraťte ji zpět na plamen, osolte, opepřete a vmíchejte smetanu ke šlehání. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Nechte přejít varem a poté polévku vypněte.

Servírujte ji s opraženými dýňovými semínky, zakápnutou trochou smetany či dýňovým olejem. Posypat ji můžete i trochou parmazánu. Přejeme dobrou chuť!

Soup Cook Pumpkin Vegetarian Coconut Pumpkin Soup

Dýňová polévka je skvělou volbou jako vydatný oběd, ale také jako večeře, která potěší chuťové pohárky a zahřeje tělo. Připravte ji trochu sladší vašim dětem. Jistě si ji zamilují!