Fazolová polévka

Nejprve si připravíme fazole, alespoň na 4 hodiny je namočíme do studené vody. Poté se vrhneme na přípravu uzeného vývaru. Očistíme si kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli. Očištěné uzené koleno vložíme do do studené vody a necháme vařit 30 minut. Vodu slijeme, koleno zalijeme vroucí vodou, přidáme cibuli, koření a kořenovou zeleninu. Vše vaříme doměkka. Maso obereme a nakrájíme na kostičky.

Oloupeme česnek a cibuli, jemně je orestujeme na sádle spolu s moukou. Jíšku zalijeme vývarem, přidáme fazole a vařím, poté přidáme nakrájené uzené a dochutíme solí a petrželkou. Polévku můžeme podávat s čerstvým pečivem.

  • 2 ks cibule
  • 250 g strakaté fazole
  • 1,2 l uzený vývar z kolene a zeleniny
  • 250 g kořenová zelenina
  • 1 ks malé uzené koleno
  • stroužky česnek
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 3 kuličky nové koření
  • 10 kuliček celý černý pepř
  • 1 ks bobkový list