Babiččiny recepty Blog

Jak postupovat, když se chci naučit dobře vařit?

Žádný mistr kuchař ještě z nebe nespadl. Za přípravou lahodných pokrmů vždy stojí píle a učení. Jestliže začínáte vařit, nesmíte si proto myslet, že to půjde hned a lehce. Naučit se vařit, to chce především...

Krbová kamna – Nestárnoucí způsob vytápění.

Krbová kamna, nebo prostě jen kamna, jsou nejoblíbenějším a nejbezpečnějším způsobem, jak přivést krásu a přirozenost živého ohně do pohodlí našich interiérů. Krbová kamna prošla v 21. století značným technologickým vývojem, především zvýšila účinnost a...

krém z pšenice podle babičky ( krupicová kaše)

Přivedeme mléko do varu (pozor, jen na mírný stupeň). Dáme hrnec z ohně a vmícháme krupici. Přidáme máslo, špetku soli a cukr. Přiložíme víko na hrnec a vaříme. Těsně před podáváním vmícháme vaječný žloutek....

Buchtičky se šodó

Nasypeme mouku, vyhloubíme důlek a necháme vykynout kvásek. Poté přidáváme další suroviny. Vypracujeme hladké těsto.  Hodinu necháme kynout.  Vymažeme si  pekáč olejem, z těsta vytvoříme kuličky a naskládáme je vedle sebe na pekáč.  Necháme...

Citrónové dorty – aroma v celé kuchyni

Čerstvý citrónový dort. Ovocný piškotový dort se dělá na jaře, v létě velký narozeninový dort. Lze je připravit snadno a rychle a chutnají opravdu skvěle. Intenzivní aromatické složky jako je citrónová kůra, sirup nebo...

Plněné papriky

Vytvoříme směs z hovězího masa, rýže, vejce, cibule a česneku, dochutíme kořením. Vyplníme papriky. Poté si necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a smažíme. Dodáme zeleninový vývar a rajčatové pyré a přivedeme k varu. Dochutíme...

Pancetta od babičky

Slaninu si nejprve nakrájíme na kousky (čím větší, tím je delší doba vaření), a osmahneme na pánvi společně s česnekem, cibulí a pestem. Vše osolíme, přidáme pepř, oregáno a rozmarýn. Přidáme loupaná rajčátka a...

Frikadelky s mrkví

Pro frikadelky necháme strouhanku namočenou ve smetaně 10 minut. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Omyjeme petrželku a nakrájíme. osmažíme nakrájenou cibulku na másle společně s petrželkou. Vše necháme vychladnout. Mleté hovězí maso dáme do...