Neděle, 19 května, 2024

Vykrajovátka na Vánoce

Vánoce se blíží a tedy i čas pečení cukroví a perníčků. Pro správnou hospodyňku nesmí doma chybět vykrajovátka na cukroví. Můžete si vybrat ze široké nabídky zboží, jednotlivá vykrajovátka, celé sady nebo podle témat. Existují vykrajovátka se středem, mini vykrajovátka, s mikulášským motivem, vánoční témata, velikonoční či valentýnská. Zkrátka pro každou příležitost si lze objednat vykrajovátka za velmi výhodnou cenu. Obchod www.roli.cz nabízí vykrajovátka již od 8 Kč. To je bezkonkurenční cena.

Veškeré zboží je dostupné skladem a je vyrobeno v České republice. Nejedná se tedy o žádný nekvalitní dovoz. Vykrajovátka dopravíme kamkoliv po České republice a za velmi nízkou cenu. Po městě Polička platí doručení zdarma, do ostatních měst 50 Kč při platbě předem a 88 Kč na dobírku. Určitě se tyto vykrajovátka neztratí a taková sada anděla s Mikulášem a čertem se bude brzy hodit.

Jako tip tu máme malý recept na chutný perníček:

Stačí smíchat všechny potřebné ingredience. Na předem vymaštěný plech a vysypaný moukou tuto směs vylijeme. Poté pečeme při střední teplotě. Perník necháme vychladnout a poté polijeme polevou.

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g cukr krystal,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička kakaa,
  • 2 dl oleje,
  • 500 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 prášek do perníku,
  • 1 pohár ( 2 dl ) rybízový džem,
  • 2 hrsti sekaných ořechů

Věnečky z odpalovaného těsta

Připravíme si mléko, osolíme a uvedeme do varu. Poté vsypeme mouku, dáme z plotny a vše důkladně promícháme. Dostaneme hladké těsto, které necháme chvíli vychladnout. Přendáme jej do mísy a vmícháme do něj vejce a prášek do pečiva. Vymažeme si plechy a vysypeme hrubou moukou. Vykrajovátkem kulatého tvaru si vtiskneme do mouky kolečka. Těsto mezitím vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou a na kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko objedeme minimálně dvakrát.

Pro přípravu krému budeme potřebovat mléko, rum a pudinkový prášek. Uvaříme si pudink, který potom zchladlý přimícháme do vyšlehaného másla s cukrem.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 230 °C a po 10 minutách pečení ztlumíme na 180 °C. pečeme dalších 10 minut. Po vytažení z trouby věnečky rozkrojíme, až nám vychladnou tak je naplníme krémem, pocukrujeme a polijeme polevou.

Krém

  • 1/2 l mléko
  • 100 g cukr moučka
  • 125 g máslo
  • 1/2 dl rum
  • 1,5 balíčku vanilkového pudinku

Těsto

  • 100 gmáslo
  • 1 špetka sole
  • 260 ml mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 k svejce
  • 160 g hladká mouka

Lasagne

Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Vysypeme na pánev, kde česnek a cibulku osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso a smažíme 10 minut. V hrnci si uvaříme vodu a v ní lasagne.

K masu přidáme protlak, koření, na pánev dáme pokličku a podusíme 15 minut. Předehřejeme si troubu a na vymazaný pekáč vkládáme po vrstvách : lasagne + směs + nastrouhaný sýr. Vše opakuje až po okraj pekáče. pečeme 45 minut.

  • Lasagne
  • Mleté maso míchané 1/2 kg
  • Rajský protlak 2 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Provensálské koření 1 lžička
  • Muškátový oříšek 1 lžička
  • Cukr 2 lžička
  • Sýr 300 g

Borůvkové knedlíky

Vezmeme veškeré suroviny a vsypeme je do mísy, vypracujeme nelepivé těsto. Naplníme borůvkami nebo jiným ovocem. Pro děti je vhodnější místo strouhanky vložit nastrouhané piškoty, poté ale raději vynechte cukr, protože by knedlíky byli příliš sladké.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 PL cukru
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • Strouhanka

Rajská od babičky

Nejdříve si připravíme sekanou. Do mísy vložíme až na olej všechny ingredience a promícháme je. Ze směsi vytvoříme šišku, kterou dáme do předehřáté trouby na olejem vymazaný plech. Samozřejmě během pečení políváme výpečkem až je šiška dozlatova. Omáčku si připravíme v hrnci, kde si rozpustíme máslo s olejem, přidáme, bobkový list, hřebíček, nové koření, pepř a zasypeme moukou. Vytvoříme jíšku, přidáme protlak a necháme krátce orestovat, pak zalijeme vodou a znovu promícháme. Nakrájíme si papriku, kterou přidáme do hrnce a dodáme dle chuti sůl a cukr.  Po vaření vyndáme koření. Podáváme buď s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

 

Omáčka:

  • Rajský protlak 140 g
  • Červená paprika 1 ks
  • Máslo 2 lžíce
  • Olej 2 lžíce
  • Hladká mouka 3 lžíce
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření
  • kuličky 5 ks
  • Pepř
  • kuličky 5 ks
  • Hřebíček 2 ks
  • Sůl
  • Cukr krupice

Sekaná: 

  • Mleté maso mix (vepřové hovězí) 1/2 kg
  • Červená paprika 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Paprika – sladká 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř
  • Česnek 2 stroužky
  • Houska 1 ks
  • Vejce 1 ks
  • Voda 3 lžíce
  • Olej

Jak by měl vypadat pestrý a vyvážený jídelníček? Dopřejte si třeba ořechy

Z médií se dozvídáme, že pro dobrou fyzickou a psychickou kondici je třeba dodržovat zdravý životní styl. Jeho nedílnou součástí je pestrý a vyvážený jídelníček. Co si pod tím představit?

Živiny pro lidský organismus

Lidský organismus potřebuje pro svou správnou funkci živiny. Těmi zásadními jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Mezi nimi jsou ovšem propastné rozdíly. Není jedno, jestli jíte jen živočišné tuky, nebo dáváte přednost těm rostlinným za studena lisovaným. To samé platí pro sacharidy. Mezi ně patří i rafinovaný cukr, přitom právě on by měl být v jídelníčku zastoupen spíše v menším množství. Naproti tomu tuky obsažené v semenech a ořeších patří mezi ty zdraví prospěšné. Zkuste si třeba arašídové máslo nebo arašídový krém namazat na celozrnný chléb. Uvidíte, jaká je to dobrota.

Ořechové krémy a jejich výživové hodnoty

Mezi zdravé potraviny patří ořechový krém. Vyrábí se rozmixováním různých druhů ořechů do hladce krémové konzistence. Jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály, bez kterých lidský organismus nemůže správně pracovat. Dejte přednost těm, ve kterých není přídavek cukru a palmového oleje. Mezi tyto krémy patří například kešu krém a lískooříškový krém, jež lze právem považovat za zdravé sladkosti. Pokud vás tedy honí mlsná a vy přemýšlíte, čím ji zahnat na ústup, dejte si lžičku ořechového krému nebo kousek ořechové tyčinky.

Máslo podle vlastní chuti

V obchodech se zdravou výživou najdete široký sortiment různých pomazánek z ořechů. Prodávají je také internetové obchody. Například e-shop Lifelike nabízí máslo podle vlastní chuti. Stačí si vybrat mezi sedmi ořechovými krémy, přidat čokoládu mléčnou, hořkou, bílou či karamelovou a zvolit si sypání v podoby lyofilizovaného ovoce a kousků ořechů, případně dochucení skořicí, himálajskou solí. Obchod vám máslo namíchá a odešle na adresu, kterou si uvedete ve své objednávce. Je to jednoduché a rychlé.

Jak správně naporcovat drůbež?

Důležité je mít kvalitní ostré nože a sekáčky. Vezměte si drůbeží maso, v okolí stehen zlehka nožem proříznete kůži. Pokračujte dále podél trupu až ke kloubu. Vezměte sekáček a kloub přesekněte a vyřízněte celé stehno. Stehna si oddělte a rozřízněte je přes kloub.
 
Křídla oddělte od trupu a postupujte stejně jako u stehen. Opět nařízněte kůži a přesekněte kloub. Prsní řízky získáte tím, že je odříznete ze zbývající části. Pomalinku odřezávejte od hrudní kosti směrem k boku kuřete. Ze zbytku si můžete připravit chutný vývar. tím dostanete paličky a horní stehna.

 

 

Americké lívance

Nejprve smícháme sypké ingredience, poté vmícháme tekutou složku. Vezmeme mixér a šleháme do té doby, než-li máme hladké těsto, které poté necháme cca 30 mnut odstát. Na pánev, kterou si pečlivě potřeme tukem, pomalu nanášíme těsto a na jemném plameni opékáme dozlatova. Vhodné jsou speciální lívanečníkové pánve, které mají v sobě již zabudované formičky. Jakmile jsou americké lívance hotové, můžeme podávat buďto se sirupem, marmeládou nebo i nugetou.

 

  • Hladká mouka 150 g
  • Cukr 2 lžíce
  • Prášek do pečiva 2 lžička
  • Vejce 1 ks
  • Mléko 200 ml
  • Olej 3 lžíce
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo nebo margarín – na pečení
  • Malinový džem