Úterý, 7 května, 2024

Rohlíčky od babičky

Budeme potřebovat vytvořit těsto a to z mouky, másla, šlehačky, dodáme špetku soli, vajíčka. Vytvořené těsto si rozdělíme na 5 částí, z každé části vyválíme kolo a to ještě nakrájíme na dalších 8 částí. Širší část naplníme náplní a vytvoříme rolku. Vložíme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova.

 

Ingredience:

  • 1/4 l šlehačky,
  • 250 g másla,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • 400 g hladké mouky.
  • tvaroh,
  • ořechy,
  • cukr

Sváteční koláčky

Vytvoříme si klasické těsto, kvásek, přidáme mouku se solí a cukrem, žloutek, tuk, vlažné mléko. Vše pořádně zpracujeme a děláme ihned koláčky. Lžičkou si vytvarujeme kousky těsta, uděláme placičku, přidáme nádivku a uzavřeme. Polovinu koláčku namočíme do rozšlehaného vajíčka s bílkem a obalíme v drobence. Na plech pokládáme koláčky uzavřenou stranou a nastřihneme je do kříže.

V předehřáté troubě pečeme cca 15 minut, po vychladnutí koláčky přetřeme směsí přeškvařeného másla s rumem.

 

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 1/4 litru mléka,
  • 25 dkg tuku,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 7,5 dkg droždí,
  • 1 žloutek,
  • sůl

Drobenka:

  • drobenka,
  • 1 žloutek
  • povidla,
  • máslo
  • rum,

 

Řezy s vaječným likérem

Pro přípravu řezů s vaječným likérem si nejprve vyšleháme samotné žloutky s cukrem, přilijeme horkou vodu, vše promícháme a dodáme ušlehaný sníh z bílků. Ještě přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Piškot pečeme na klsické plechu a po vychladnutí jej potřeme marmeládou.

Pro krém budeme potřebovat uvařit z mléka a pudinkového prášku puding. Ještě do horkého pudingu vmícháme vaječný koňak a vše důkladně promícháme. Necháme jej vychladnout. Rozšleháme si máslo s cukrem a přidáváme postupně na puding a šleháme.

Hotový krém dáme na piškot, potřeme znovu marmeládou a navrch dáme šlehačku s cukrem a kakaem. Ozdobíme už jen pak podle sebe.

Ingredience:

Piškot:

  • 5 vajec
  • 3 lžíce moučka cukr
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce horké vody
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • marmeláda

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 200ml vaječného koňaku
  • 250g másla
  • 3 lžíce moučka cukr

Pařížská šlehačka:

  • 2 rostlinné šlehačky na šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce kakaa

Kynuté buchty

Nejprve si musíme udělat kvasnice z vlažného a oslazeného mléka. Kvasnice vlijeme do misky s moukou, přidáme sůl, máslo a vejce. Ručně vypracujeme těsto a necháme jej na teplejším místečku vykynout.  Po 20 minutách těsto přemícháme a necháme opět dál kynout. Na vále si těsto rozdělíme na 15 hromádek, roztaháme je pomocí válečku doprostřed dáme kopec marmelády.

Připravíme si vymazaný pekáč a opatrně pokládáme na něj těsto, každou buchtu pomažeme olejem a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Do předehřáté trouby vložíme pekáč a pečeme 20 minut. Upečené buchty pocukrujeme a připravíme na talíř.
Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml. mléka
  • 25 g droždí
  • 1 ČL cukru
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • olej
  • marmeláda

Vykrajovátka na Vánoce

Vánoce se blíží a tedy i čas pečení cukroví a perníčků. Pro správnou hospodyňku nesmí doma chybět vykrajovátka na cukroví. Můžete si vybrat ze široké nabídky zboží, jednotlivá vykrajovátka, celé sady nebo podle témat. Existují vykrajovátka se středem, mini vykrajovátka, s mikulášským motivem, vánoční témata, velikonoční či valentýnská. Zkrátka pro každou příležitost si lze objednat vykrajovátka za velmi výhodnou cenu. Obchod www.roli.cz nabízí vykrajovátka již od 8 Kč. To je bezkonkurenční cena.

Veškeré zboží je dostupné skladem a je vyrobeno v České republice. Nejedná se tedy o žádný nekvalitní dovoz. Vykrajovátka dopravíme kamkoliv po České republice a za velmi nízkou cenu. Po městě Polička platí doručení zdarma, do ostatních měst 50 Kč při platbě předem a 88 Kč na dobírku. Určitě se tyto vykrajovátka neztratí a taková sada anděla s Mikulášem a čertem se bude brzy hodit.

Jako tip tu máme malý recept na chutný perníček:

Stačí smíchat všechny potřebné ingredience. Na předem vymaštěný plech a vysypaný moukou tuto směs vylijeme. Poté pečeme při střední teplotě. Perník necháme vychladnout a poté polijeme polevou.

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g cukr krystal,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička kakaa,
  • 2 dl oleje,
  • 500 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 prášek do perníku,
  • 1 pohár ( 2 dl ) rybízový džem,
  • 2 hrsti sekaných ořechů

Věnečky z odpalovaného těsta

Připravíme si mléko, osolíme a uvedeme do varu. Poté vsypeme mouku, dáme z plotny a vše důkladně promícháme. Dostaneme hladké těsto, které necháme chvíli vychladnout. Přendáme jej do mísy a vmícháme do něj vejce a prášek do pečiva. Vymažeme si plechy a vysypeme hrubou moukou. Vykrajovátkem kulatého tvaru si vtiskneme do mouky kolečka. Těsto mezitím vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou a na kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko objedeme minimálně dvakrát.

Pro přípravu krému budeme potřebovat mléko, rum a pudinkový prášek. Uvaříme si pudink, který potom zchladlý přimícháme do vyšlehaného másla s cukrem.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 230 °C a po 10 minutách pečení ztlumíme na 180 °C. pečeme dalších 10 minut. Po vytažení z trouby věnečky rozkrojíme, až nám vychladnou tak je naplníme krémem, pocukrujeme a polijeme polevou.

Krém

  • 1/2 l mléko
  • 100 g cukr moučka
  • 125 g máslo
  • 1/2 dl rum
  • 1,5 balíčku vanilkového pudinku

Těsto

  • 100 gmáslo
  • 1 špetka sole
  • 260 ml mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 k svejce
  • 160 g hladká mouka

Lasagne

Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Vysypeme na pánev, kde česnek a cibulku osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso a smažíme 10 minut. V hrnci si uvaříme vodu a v ní lasagne.

K masu přidáme protlak, koření, na pánev dáme pokličku a podusíme 15 minut. Předehřejeme si troubu a na vymazaný pekáč vkládáme po vrstvách : lasagne + směs + nastrouhaný sýr. Vše opakuje až po okraj pekáče. pečeme 45 minut.

  • Lasagne
  • Mleté maso míchané 1/2 kg
  • Rajský protlak 2 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Provensálské koření 1 lžička
  • Muškátový oříšek 1 lžička
  • Cukr 2 lžička
  • Sýr 300 g

Borůvkové knedlíky

Vezmeme veškeré suroviny a vsypeme je do mísy, vypracujeme nelepivé těsto. Naplníme borůvkami nebo jiným ovocem. Pro děti je vhodnější místo strouhanky vložit nastrouhané piškoty, poté ale raději vynechte cukr, protože by knedlíky byli příliš sladké.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 PL cukru
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • Strouhanka